Van ili Gevaş ilçesinin kırsal turizm potansiyelinin değerlendirilmesi
Evaluation of rural tourism potential of Gevaş district of Van province
  1. Tez No: 611722
  2. Yazar: CANAN DİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL SURAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Gevaş, Turizm, Kırsal Turizm, SWOT Analizi, Gevas, Tourism, Rural Tourism, SWOT Analysis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
VAN İLİ GEVAŞ İLÇESİNİN KIRSAL TURİZM POTANSİYELİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Van iline bağlı Gevaş ilçesi sahip olduğu doğal ve kültürel kaynak değerleri bakı-mından turizm faaliyetleri için önemli bir potansiyele sahiptir. Gevaş ilçesi aynı za-manda zengin tarihi kaynak değerlerinden dolayı Van ilinin önemli turizm destinas-yonları arasındadır. Bu tez çalışmasında, Gevaş ilçesinin kırsal turizm potansiyelinin değerlendirilmesi ve doğal ve kültürel çevreye zarar vermeyecek ve ekonomik fayda-lar üretebilecek yerel halkın ve yönetimin kırsal turizme olan bakış açısı, eğilimleri ve beklentilerini ortaya koyabilmek için bir anket çalışması yapılmıştır. Aynı zamanda ilçenin, sahip olduğu doğal ve kültürel kaynakların oluşturduğu güçlü yönler ve fırsatlar, zayıf yönler ve oluşabilecek tehditleri ile kırsal turizm potansiyelini ortaya koyabilmek amacıyla SWOT analizi yapılmıştır. Yapılan SWOT analizi sonuçları de-ğerlendirildiğinde Akdamar Kilisesi'nin varlığı, zengin kültürel değerlerin varlığı ve ilçenin Van gölü kıyısında en uzun sahile sahip olması güçlü yönler olarak öne çıkarken yeterli yatırım ve tanıtım çalışmalarının yapılmaması, tarihi değerlerin ve yapıların korunamaması turizme hizmet edebilecek yeterli alt yapı ve tesislerinin olmaması zayıf yönler olarak değerlendirilmiştir. Çalışma alanında turizm yatırımla-rının yapılması yönünde yerel halkın gönüllü olması, yerli turist tarafından tanınırlı-ğının artması ve su sporları aktivitelerine imkan tanıması yönünde fırsatlar sunarken kış mevsiminin uzun olması ulaşım şartlarını zorlaması, tarihi yerlerde kontrolsüzce yapılan yapılaşma, doğal yapı ve tarihi yapıların tahrip edilmesi de tehdit faktörleri olarak değerlendirilmiştir. Anket sonuçlarının değerlendirilmesi sonucunda ilçede yapılabilecek kırsal turizm faaliyetleri arasında dini yapıları ziyaret etme etkinlikleri, festival ve şenlikler, doğa yürüyüşü, kamp-karavan ile konaklama ve ilçeyi tanıma, yaban hayatı gözlemi, dağ tırmanışı ve yamaç paraşütü, kuş-kelebek gözlemciliği kırsal turizm etkinliklerinin yapılabileceği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
GEVAŞ DISTRICT OF VAN OF THE POTENTIAL OF RURAL TOURISM EVALUATION Gevaş District of Van province has an important potential in terms of tourism activities for natural and cultural resource values. Due to the value of the historic resource is also rich in gevaş District of Van is among the major tourist destinations of the province. In this thesis, Gevaş district and not to harm natural and cultural environment assessment of the potential of Rural Tourism and rural tourism that are likely to produce economic benefits for the local people and government perspective, in order to define trends and expectations survey conducted. At the same time, the county's natural and cultural resources, create strengths and opportunities, weaknesses and possible threats and potential of rural tourism in order to illustrate a SWOT analysis has been made. The results of SWOT analysis done are evaluated when the presence of the Akdamar Church, Lake Van and the existence of rich cultural values of the county stand out as having strengths on the shore of the longest beach, while sufficient investment and promotion don'ts, historical values and tourism infrastructure and the lack of facilities adequate to serve the structures could not be protected have been considered a weakness. The direction of realization of investments in tourism in the study area by domestic tourists and increase the willingness of local people and providing opportunities for recognition, while the recognition of water sports activities way of winter transportation long terms, enforcement of Historic Places uncontrollably made construction, natural building, and the destruction of historic structures and threat factors were evaluated. The evaluation of the survey results as a result of religious structures in the county between rural tourism activities that can be done to visit events, festivals and festivals, hiking, camping-RV and county recognition with accommodation, wildlife watching, mountain climbing and paragliding, bird-watching, butterfly reveals that rural tourism activities can be made.