Liderlik tarzlarının örgütsel muhalefet üzerindeki etkisi: Akademik personel üzerinde bir araştırma
The effect of leadership styles on organizational dissent: A research on academic staff
  1. Tez No: 611734
  2. Yazar: ESRA TAÇYILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEROL KARALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik Tarzları, Örgütsel Muhalefet, Akademik Personel, Leadership Styles, Organizational Dissent, Academic Staff
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Çalışmanın amacı; liderlik tarzlarının örgütsel muhalefet davranışları üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Öncelikle konu ile ilgili literatür taraması yapılarak, kavramlar teorik açıdan incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde liderlik kavramı, ikinci bölümde ise örgütsel muhalefet kavramı açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde Trakya Üniversitesi'nde görev yapan 342 akademik personel üzerinde uygulanan anket çalışmasının sonuçlarına yer verilmiş ve araştırmanın amacı doğrultusunda geliştirilmiş olan hipotezler test edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler, SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkinin ortaya konulabilmesi amacıyla korelasyon ve çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Analizlerin sonucunda; liderlik tarzları ve örgütsel muhalefet, demokratik liderlik, otokratik liderlik ve tam serbestlik tanıyan liderlik tarzları ile dikey muhalefet arasında istatiksel açıdan anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki; otokratik liderlik tarzı ve yatay muhalefet boyutu arasında ise istatiksel açıdan anlamlı ancak negatif yönlü bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların sosyo-demografik özelliklerinin çalışmada kullanılan değişkenler üzerinde etkilerinin olup olmadığını tespit edebilmek amacıyla Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis testleri uygulanmıştır. Uygulanan testlerin sonucunda; örgütsel muhalefetin tüm alt boyutları ile cinsiyet; örgütsel muhalefetin alt boyutları olan dikey muhalefet ve yer değiştirmiş muhalefet ile yaş, unvan, toplam iş deneyimi ve kurumda çalışma yılı; demokratik liderlik tarzı ile yaş ve unvan, tam serbestlik tanıyan liderlik tarzı ile unvan değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the effect of leadership styles on organizational dissent behaviors. Firstly, the literature was searched on the subject and the concepts were examined theoretically. In the first part of the study, the concept of leadership was explained and in the second part, the concept of organizational dissent was explained. In the third part of the study, the results of the survey conducted on 342 academic staff working at Trakya University were included and the hypotheses developed for the purpose of the research were tested. The data obtained from the research were analyzed by using SPSS package program. Correlation and multiple regression analysis were performed in order to reveal the relationship between the variables. As a result of the analysis; statistically significant and positive relationship between leadership styles and organizational dissent, democratic leadership, autocratic leadership and Laissez faire leadership styles and articulated dissent were found; however, there was a statistically significant but negative relationship between autocratic leadership style and lateral dissent dimension. Mann-Whitney U and Kruskal Wallis tests were used to determine whether the socio-demographic characteristics of the participants had any effects on the variables used in the study. As a result of applied tests; gender and all sub dimensions of organizational dissent gender age, title, total work experience and years of working in the institution, with articulated dissent and displaced dissent,which are the sub-dimensions of organizational dissent; there was a statistically significant difference between democratic leadership style and age and title, laissez faire leadership style and title variables.