Hücumbotların iç mekan tasarımı ve genel yerleşim planları incelemesi
Fast attack crafts' interior design and review of general arrangement plans
  1. Tez No: 611748
  2. Yazar: DİLARA KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET AZİZ GÖKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gemi Mühendisliği, İç Mimari ve Dekorasyon, Marine Engineering, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Askeri gemi, Hücumbot, İç Mekan Tasarımı, Genel Yerleşim Planları, Military Platforms, Fast Attack Craft, Interior Design, General Arrangement Plans
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Askeri gemi sınıfları içerisinde küçük boyutları, yüksek süratlere kadar çıkabilmesi ve yüksek ateş güçleri ile bilinen hücumbotlar; hem bu özellikleri hem de maliyetlerinin de diğer askeri gemilere kıyasla daha düşük olması sebepleriyle birçok dünya donanması tarafından tercih edilmektedir. Geçmişten günümüze çeşitli değişimlere uğramış olan hücumbotların tasarımı ile ilgili birçok uluslararası standart ve kurallar bulunmasına rağmen, iç mekan tasarımına ve genel yerleşimine yön verecek ve yol gösterebilecek son zamanlarda yazılmış kaynak ve araştırma sayısı çok azdır. Bu çalışmada, hücumbotların iç mekan tasarımı ve genel yerleşimini etkileyen önemli faktörler açıklanıp, farklı hücumbot planları sunularak incelenmiştir. Bu çalışmadaki amaç; iç mekan ve genel yerleşimdeki ölçütler saptanarak, bu konudaki kaynaklara destek olabilecek nitelikte bir çalışma ortaya koymaktır. Çalışma, giriş ve sonuç bölümleri dahil olmak üzere beş bölümden meydana gelmektedir. Çalışmanın ikinci bölümünde hücumbotlarla ilgili çeşitli kavramlar irdelenmiş; özellikleri, işlevleri, dünya donanmalarından örnekler ve tarihi değişimi özetlenerek verilmiştir. Üçüncü bölümde askeri gemilerin ve özellikle hücumbotların iç mekan tasarımında faydalanılan standartlar, kurallar incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise hücumbotların iç mekan tasarımında önemli ögeler ile ilgili standartlar ve kurallar hakkında bilgi verilmiş; genel yerleşim ile ilgili ölçütler verilip, farklı hücumbot genel yerleşim planları analiz edilmiş ve bu örneklerin üzerinden genel değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Fast attack crafts, which are known with small sizes, high speeds and high firepower among military platforms, are preferred by many world navies due to both these characteristics and low costs than the other platforms. Although there are many international standards and rules on design of fast attack crafts' which have changed from past to the present, the number of investigations and sources which can orient and lead for interior design, are less. In this study, the important factors affecting the interior design and general arrangement plans of the fast attack crafts were explained and presented with different samples of fast attack crafts' plans. The aim of this study is to determine the criteria about interior design and general arrangement plans and to put forward a study which can support and contribute the sources on this issue. This study consists of five chapters including introduction and conclusion. In the second chapter of the study various definitions and concepts about fast attack crafts were examined. Features, functions, examples from the world navies and historical changes were summarized. In the third chapter, the resources which are used in the interior design of military ships and especially interior design of fast attack crafts, standards, rules were examined. In the fourth chapter, the important elements of the interior design of the fast attack crafts were examined one by one and examined within the scope of standards and rules; in the last topic, elements related to general arrangement were given; different fast attack crafts's plans analyzed by dealing and was made evaluations on these examples.