Ticaret savaşları ve krizlerin Türkiye para piyasaları açısından incelenmesi
Study of trade war and crisis in terms of money markets of Turkey
- Tez No: 611768
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ticaret Savaşları, Türkiye'de Para Piyasası Uygulamaları, Dünya Krizleri, Trade War, Money Market's of Turkey, World Crises
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Para Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Amerika'nın Çin'e karşı açarak başlattığı ticaret savaşına Amerika'nın Türkiye'den demir çelik ve alüminyum alımlarına da vergi koyması ile ülkemiz de dahil olmuştur. Türkiye gibi ticaret savaşlarından etkilenen ülkelerin son yirmi yılda yaşanan krizlerin etkisi ile para piyasalarında meydana gelen dalgalanmalar, merkez bankaları aracılığıyla yaptıkları müdahaleler ülkeler açısından ayrı ayrı ele alınmaktadır. Özellikle Amerika, Çin ve Avrupa Birliği gibi Türkiye'nin ticaret ilişkisinin olduğu ülkeler açısından ve bu ülkelerin birbirleri ile ticari ilişkisi açısından incelenmeye çalışılmıştır. Konu üç bölüm olarak ele alınmıştır. İlk bölümde genel olarak para piyasaları ve ticaret savaşları kavramsal olarak ele alınmış, ikinci bölümde Dünya ekonomisinde para piyasası ve ticaret savaşları ele alınmış, üçüncü bölümde ise Dünya ve Türkiye'nin ticaret ilişkisi, uygulanan para politikaları ve ticaret savaşlarının etkisi ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
America's trade war with America against China began opening our country to put the tax on iron, steel and aluminum purchases from Turkey it has been included. The trade war affected countries such as Turkey in the last twenty years the impact of the crisis occurring fluctuations in the currency markets, the central bank interventions through their terms are studied for each countries. Especially in America, China and the countries with the terms of Turkey's trade relations, such as The European Union and these countries have been studied in terms of trade relations with each other. The subject is approached in three chapters. In the first chapter in the abstract money markets and money theories and The trade wars were considered as conceptual. Money market in the world economy in the second chapter and trade wars approached. The third part The World and Turkey's trade relations, monetary policy and the impact of trade war is discussed.