Bireysel spor ve takım sporu yapan üniversite öğrencilerinde duygusal zeka ve hedef bağlılığı düzeylerinin araştırılması
An investigation of emotional and goal commitment levels in university students doing individual and team sports
- Tez No: 611799
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL GÖRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Hedef Bağlılığı, Lig Statüsü, Takım, Bireysel, Emotional Intelligence, Goal Commitment, League Status, Team, Individual
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Araştırmanın amacı, bireysel ve takım sporu yapan üniversite öğrencilerinde duygusal zekâ ve hedef bağlılığı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2018-19 eğitim öğretim yılında Ege Bölgesi'nde bulunan 6 üniversitenin spor bilimleri fakültesi 'nde öğrenim gören, aktif lisanslı olarak bireysel veya takım sporu yapan toplam 427öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada üniversite öğrencilerinin duygusal zekâ ve hedef bağlılığı düzeylerini ölçmek için, Schutte vd. (1998) tarafından geliştirilen, Lane vd. (2009) tarafından sporcu popülasyonu için uyarlaması yapılan, Türk sporcu popülasyonuna uygunluğu için ise Adiloğulları ve Görgülü (2015) tarafından Türkçe uyarlaması yapılan 'Sporda Duygusal Zekâ Envanteri' ve Hollenbeck vd. (1999) tarafından geliştirilen, Klein, Wesson, Hollenbeck ve Wright (2001)' ın yeniden düzenlediği, Türkçe uyarlaması Şenel ve Yıldız (2016) tarafından yapılan ''Hedef Bağlılık Ölçeği'' kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel olarak çözümlenmesi ve değerlendirilmesi için SPSS 22 paket programından yararlanılmıştır. Verilerin normallik dağılımına incelemek için ise Histogram ve Boxplottan yararlanılmıştır. Araştırmanın alt problemlerine yanıt bulmak amacıyla t-Test, Pearson korelasyon katsayısı analizi ve Cohen's d analizi yöntemleri kullanılmıştır. Tüm üniversite öğrencileri bazında hem ayrı ayrı bireysel spor yapanlar hem de takım sporu yapan bireylerin, korelasyon analizine göre hedefe bağlılıkları ile duygusal zekâ puanları arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu görülmektedir. Her bir grupta duygusal zekâ ile hedefe bağlılığın arttığı görülmektedir. Spor yapan üniversite öğrencilerinin hedefe bağlılık ve duygusal zekâ puanlarının spor türü değişkenine göre karşılaştırılması sonucunda, hedefe bağlılıkta takım sporu yapanların ortalamalarının bireysel spor yapan üniversite öğrencilerine göre daha yüksek iken, duygusal zekâ ortalamalarının bireysel ya da takım sporu yapmaya göre farklılaşmadığı görülmektedir. Üniversite öğrencilerinin genel hedefe bağlılık ve duygusal zekâ puanlarının cinsiyet değişkenine göre karşılaştırılması sonucunda, hem bireysel hem de takım sporu yapan üniversite öğrencilerinin hem duygusal zekâları hem de hedefe bağlılıkları cinsiyete göre farklılaşmamaktadır. Üniversite öğrencilerinin genel anlamda hedefe bağlılık ve duygusal zekâ puanlarının lig statüsü değişkenine göre karşılaştırılması sonucunda, hem bireysel hem de takım sporu yapan üniversite öğrencilerinin hem duygusal zekâları hem de hedefe bağlılıkları lig statüsüne göre farklılaşmamaktadır. Üniversite öğrencilerinin duygusal zekâ puanlarının lig statüsü değişkenine göre karşılaştırılması sonucunda ise, bireysel spor yapan profesyonel üniversite öğrencilerinin ortalamalarının amatör spor yapan üniversite öğrencilerinin ortalamalarından daha yüksek olduğu ve bu farkın istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görülmektedir. Çalışma grubu demografik veri dağılımında, 18-23 yaş grubunun, bireysel ve takım sporu yapan öğrencilerinin sporda en aktif olduğu yaş grubu sonucu olarak görülmektedir. Elde edilen veri sonuçlarına dayanarak, takım sporunu hedefe bağlılığına etki ettiği, bireysel olarak profesyonel sporun ise sporcuların duygusal zekâsını etkilediği ayrıca bütün sporcular bazında bakıldığında hedef bağlılıkları ile duygusal zekâları arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the relationship between emotional intelligence and goal commitment levels in university students doing individual and team sports. The study group of the research consists of 427 students who study at Sports Sciences Faculties of 6 universities in Aegean Region in 2018-19 academic year and are licensed athletes doing individual or team sports. In order to measure the level of goal commitment and emotional intelligence in university students, 'Emotional Intelligent Scale' which was developed by Schutte et al. (1998), adapted to athletes by Lane et al. (2009) and adapted toTurkish athletes by Adiloğulları and Görgülü (2015) and 'Goal Commitment Scale' which was developed by Hollenbeck vd. (1999), revised by Klein et al. (2001) and adapted into Turkish by Şenel and Yıldız (2016) have been used in the research. SPSS 22 package program has been used for statistical analysis and evaluation of the data. Histogram and Boxplot have beenutilized to examine the normality distribution of data. In order to find answers to the sub-problems of the study, t-Test, Pearson correlation coefficient analysis and Cohen's d analysis have been used. According to the correlation analysis, it has been seen that there is a significant relationship between goal commitment and emotional intelligence scores of both individual sports and team sports individuals on the basis of all university students.Ithas been seen that emotional intelligence and goal commitment increase in each group. Regarding the type of sport variable, as a result of the comparison of goal commitment scores and emotional intelligence scores of the university students doing sport, it has been seen that the average of goal commitment scores of the students doing team sports is higher than the that ofones doing individual sports; butthe averagescore of emotional intelligence does not differ when type of sport is a team sport or an individual sport. Regarding the league status variable, as a result of comparison of goal commitment and emotional intelligence scoresof the university students, both the emotional intelligence and goal commitment of the students doing both individual and team sports do not differ in respect to league status. As a result of the comparison of emotional intelligence scores of university students in respect to league status variable, it has been seen that the average score of university students doing individual sports professionally is higher than the average score of amateur ones and it isa statistically significant difference. In the demographic data distribution of the study group, it has been seen that 18-23 is theage group students doing individual and team sports are the most active in sports. Based on the data obtained, it can be said that team sports affect their commitment to the goal, and individual sports athletes do professionally affect their emotional intelligence. Besides, regarding all athletes generally, it can also be said that there is a positive relationship between their goal commitment and emotional intelligence.