Demiryolları yapımında iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları ve örnek risk değerlendirme çalışması
Occupational health and safety applications in railway construction and sample risk assessment study
- Tez No: 611827
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ DOĞANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Demiryolları, İş Sağlığı ve Güvenliği, Risk Değerlendirme, Railways, Occupational Health and Safety, Risk Assessment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
İş sağlığı ve güvenliği çalışmalarında hedef, iş kazaları ve mesleki rahatsızlıklardan kişileri koruyup sağlıklı güvenli çalışma ortamları sunabilmektir. Bunun içinde iki konu ihmal edilmemelidir. Birincisi imalat güvenliğiyle verimi çoğaltmak ikicisi çalışma alanında güvenlik oluşturmaktır. İş kazaları ve mesleki rahatsızlıkların sebepleri kayıpları indirgemek, bilimsel araştırma kökenli güvenlik tedbirleri ve uygulamaya geçilmesi hareketlerinin tümü iş sağlığı ve güvenliği kelimesinde var olmaktadır. Birçok alanda olduğu gibi demiryollarında meslek hastalıkları ve iş kazalarının azalma oranı iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yapılan çalışmalara bağlıdır. Eğitimsizlik, yapılan işe önem verilmemesi, donanımsız elemanlar ve çalışanına değer vermeyen işverenlerde bu olaylara körükle gitmektedir. Yapılan bu çalışma ile demiryollarında köprüler, tüneller, viyadükler ve İstasyon alanlarının yapımı ve daha sonraki kullanımlarda problemin analizi ve çözümü için iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin incelenmesiyle birlikte demiryollarında çalışmalarda risklerin tespit edilmesi ve bu risklere karşı ne tür tedbirler alınabileceğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Literatür ve saha araştırmasından sonra risklerin tespiti için Fine Kinney metoduna başvurularak risk değerlendirmesi çalışması uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of Occupational Health and Safety studies is to protect people from occupational accidents and Occupational discomforts and to provide healthy safe work in environments. Two issues should not be neglected. The first is to increase productivity with manu factoring safety and the second is to create safety in the work area. The causes of occupational accidents and occupational discomforts are reducing the losses, and all security measure sand implementation of scientific research-based movement sexist in the word occupational health and safety. As in many areas, the decrease rate of occupational diseases and occupational accidents in railways depends on the studies on occupational health and safety. Uneducated education, lack of attention to the work done, non-equipped staff and employers who do not value their employees go to these incidents. With this study, it is aimed to determine the risks in the workings of rail ways and to determine what kind of measures can be taken against these risks by analyzing the occupational health and safety measures for the analysis and solution of the problem in the construction of Bridges, Tunnels, Viaducts and Station areas and sub sequent uses. After the literature and field research, a risk assessment study was performed by applying the Fine Kinney method to determine the risks.