Yumuşak gücün dış ticaret üzerindeki etkilerinin incelenmesi: Rusya örneği ve Türkiye için öneriler
Examining the effects of soft power on foreign trade: Example of Russia and suggestions for Turkey
  1. Tez No: 611828
  2. Yazar: GÖKHAN KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ KONUKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Politik İktisat, Yumuşak Güç, Dış Ticaret, Dış Politika, Eğitim, Dil, Tarih, Lobi Faaliyetleri, Uluslararası Kuruluşlar, International Political Economy, Soft Power, Foreign Trade, Foreign Policy, Education, Language, Lobbying, International Organizations
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Çalışmada, Rusya Federasyonu'nun, eski SSCB coğrafyası üzerinde bulunan ülkelerden seçili birkaç tanesi ile 1990-2017 yılları arasındaki ilişkileri, bir aktörün kandırmalara ve tehditlere başvurmadan iş birliği yaparak ya da çekicilik unsurlarını kullanarak başka bir aktöre istediklerini yaptırabilmesi olarak tanımlanan yumuşak güç nosyonu kapsamında değerlendirilerek, Rusya'nın yumuşak gücünün yükselişe veya düşüşe geçtiği düşünülen yıllarda, söz konusu ülkeler ile yapmış olduğu ticaret arasında bir ilişki bulunup bulunmadığı hususu incelenmiştir. Bu çerçevede Rusya Federasyonu'nun yumuşak güç politikaları; iş birliği örgütleri, dil, ortak tarih ve eğitim başlıkları altında temellendirilmiştir. Daha sonra“BBC Globe Scan”,“Institute For Government”ve“Pew Research Center”tarafından yumuşak gücün ölçümüne yönelik gerçekleştirilen çalışmalar kullanılarak Rusya Federasyonu'nun dış ticareti ile yumuşak gücü arasında korelasyon kurulmaya çalışılmıştır. Diğer taraftan, Türkiye'nin bölgesinde geliştirebileceği yumuşak güç politikaları da aynı çerçevede analiz edilmiş ve Türkiye'nin yumuşak güç enstrümanları açısından avantajlı olduğu ve yönelmesi gerektiği düşünülen 3 bölge (Balkanlar, Kuzey Afrika-Ortadoğu, Orta Asya-Kafkasya) tarihsel ve ekonomik açıdan analiz edilerek Türkiye ile söz konusu bölgeler arasındaki yumuşak güç ilişkileri irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the diplomatic relations between the selected USSR countries and Russian Federation between 1990 and 2017 were evaluated within the scope of soft power notion, defined as the ability of an actor to do whatever they want another actor to do without resorting to deception and threats but by collaborating or using the elements of attraction, and in the years when the soft power of Russia was considered to be on the rise or fall, it was examined whether there was a relationship between the rising or falling soft power or Russian Federation and foreign trade with the selected countries. In this respect, Russian Federation's soft power policies were grounded in, cooperation organizations, language, common history and education basis. Afterwards, the studies in order to measure soft power, carried by“BBC Globe Scan”,“Institute For Government”and“Pew Research Center”used to seek for correlation Russian Federation's foreign trade with soft power. On the other hand, soft power policies, which can be developed by Turkey, were studied. The 3 regions (The Balkans, North Africa-Middle East, Central Asia-Caucasus) where Turkey has advantages by the terms of soft power and should direct to, were analyzed in terms of history and economy, then soft power relations between these regions and Turkey were discussed.