Evaluating the effectiveness of waterfall and agile project management methodologies in providing detected time, cost and quality metrics in software projects
Şelale ve çevik proje yönetim metodlarının zaman, maliyet ve kalite metriklerini sağlamaktaki etkinliğinin değerlendirilmesi
- Tez No: 611866
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLA ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Proje, Proje Yönetimi, Proje Performansı, Yazılım, Yazılım Projeleri, Çevik, Şelale, Maliyet, Kalite, Zaman, Project, Project Management, Project Performance, Software, Software Projects, Agile, Waterfall, Cost, Quality, Time
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Yazılım, temelinde 1 ve 0 değerlerinin anlamlı bir dizi oluşturmasından oluşan, bilgisayar, makine, sistem, cihaz ya da ürün yönetimi gibi işlemlerde ve pek çok alanda kullanılan komut dizinidir. Yazılım insan hayatında günden güne daha fazla yer tutmakta ve alışılageldik pek çok işimizi herhangi bir kodlama dilinde hazırlanmış yazılımlardan gelen komutlar ile çalıştırılarak ortaya konulmuş hizmet ve ürünlerle gerçekleştirme oranımız artmaktadır. İnsanlığın sahip olduğu yeni alışkanlıkların yazılım tabanlı olgular ile şekillenmesi tüm insanların yaşadığı sayısal dönüşümün de en önemli işaretidir. Günümüzde insanlık sağlık, iletişim, finans, medya, ulaşım, turizm, gayrimenkul, pazarlama, spor, savunma, üretim, tarım, coğrafya, meteoroloji, oyun ve ilişkilendirebileceği her alanda yazılımı her geçen gün daha da büyüyen bir oranla kullanmaktadır. Proje, özel bir amaç uğruna belirli bir zaman diliminde ve aktif olduğu süreçte adım adım olgunlaşan, hedeflerinin ve çıktı beklentilerinin başlangıcında ölçümlenip tespit edildiği geçici ortak çabalar toplamıdır. Proje insanlığın yaratılışıyla ile birlikte en temel gereksinimleri olan hayatta kalma, beslenme, barınmadan itibaren kendini gösteren ve başarılı ya da başarısız olarak sonuçlanması pek çok değişkene bağlı olan bir süreç olarak hayatımızda yer almaktadır. İnsanlık öncelikle projeyi tanımlamış daha sonra da bu tanımı yönetebilecek kurallar dizinini oluşturarak proje yönetiminin de temellerini oluşturmuştur. Bilinen tüm yazılım üretim faaliyetleri bireysel ya da ekip çalışması olarak bir proje şeklinde ilerlemektedir. Yazılım konusunda bilginin ve deneyimli profesyonellerin ve yürütülen projelerin sayısı zaman içinde sürekli artmaktadır. Bu artışlar ile beraber bütçelerin de büyümesi, hem kullanılan proje yönetim yönteminin projenin zaman, maliyet ve kalite yönünde etkisi olup olmadığı hem de var olan proje yönetim metotlarından hangisi ile en etkin sonuçların alındığı sorularını da beraberinde getirmiştir. Yukarıda bahsedilen iki ana soruya yanıt bulunması amacıyla anket yöntemi kullanılmıştır. Bu ölçümlemeyi yapabilmek adına yazılım üreten ya da yazılım alanında iş yapan 210 profesyonelden anket yoluyla cevapları alınmış, hem Çevik hem de Şelale yöntemlerinde tecrübe sahibi olan 161 kişi tarafından cevaplandırılan anket sonuçları üzerine yapılan değerlendirme ile varılan sonuçlar bu tezin hazırlanmasında kullanılmıştır. Yapılan değerlendirme sonucunda proje yönetimi metodu ile projenin zaman, maliyet ve kalite ölçütleri arasında ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Software is a command sequence that consists of a meaningful array of values 1 and 0 and is used in many areas such as computer, machine, system, and device or product management. Software is taking place more and more in human life day by day, and many of the usual work in any coding language prepared by running commands from the software and the services and products put forward by increasing the rate of realization. Shaping the new habits of humanity with software based phenomena is the most important sign of the digital transformation experienced by all human beings. Today, humanity uses software in every field that it can associate with health, communication, finance, media, transportation, tourism, real estate, marketing, sports, defense, production, agriculture, geography, meteorology, games and more. A project is a collection of temporary joint efforts that are step by step matured in a given time interval and active for a specific purpose, measured and determined at the beginning of the objectives and output expectations. With the creation of mankind, the project takes place in our lives as a process that depends on many variables, the most basic requirements of which are survival, nutrition, shelter and success or failure. Humanity first defined the project and then formed the index of rules that could manage this definition and formed the basis of project management. All known software production activities are progressing as individual or a team project. The information in software field and number of experienced professionals increase continuously. As a result of these progresses, the number of projects is increasing and magnitude of budgets is enhanced. As a result of these developments, the question about whether there is a relationship between the project management methodology used and project performance metrics (cost, time, quality) and the question about which one of waterfall and agile project management methodologies is more effective in ensuring success with regards to these three metrics (project cost, time, quality) have been raised. A survey methodology was used to find answers to the two main questions above. The survey has been answered by 210 software professionals or professionals whose current jobs are related with software. The responses from 161 out of 210 respondents who have experience in both agile and waterfall methods were used in the data analysis phase of the thesis. Results showed that there are statistically significant differences between agile and waterfall project techniques in terms of cost, time and quality metrics.