Behçet hastalarında serum High mobility group box-1 (HMGB-1) düzeyinin hastalık patogenezi ve hastalık aktivitesi ile ilişkisinin belirlenmesi
The relationship of serum high mobility group box-1 (HMGB-1) level with disease pathogenesis and disease activity in patients with behçet's disease
- Tez No: 611904
- Danışmanlar: PROF. DR. AŞKIN ATEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Behçet Hastalığı, HMGB-1, hastalık aktivite, Behçet's Disease, HMGB-1, disease activity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve Amaç: Behçet Hastalığı etiyolojisi net olarak bilinmeyen, sistemik tutulumla seyredebilen, kronik inflamatuvar bir romatizmal hastalıktır. DAMP molekülleri, hasar durumunda inflamatuvar reaksiyonları başlatan aracı moleküllerdir. DAMP prototipi olan HMGB-1 molekülünün birçok inflamatuvar hastalıkta yükseldiği gösterilmiş olup bu çalışmamızda HMGB-1 molekülünün Behçet Hastalığı'ndaki rolünü ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Anabilim Dalı ve Behçet Hastalığı Multidisipliner Tanı ve Tedavi Ünitesi'nde Behçet tanısı ile takipli 90 hasta ve 50 sağlıklı gönüllü, Mart 2018-Mart 2019 tarihleri arasında kesitsel olarak ele alındı. Serum HMGB-1 düzeylerinin hasta ve sağlıklı grup arasında değişimi, aktif ve inaktif hastalıkta HMGB-1 düzeylerinin değişimi, farklı Behçet klinik manifestasyonları ile HMGB-1 arasındaki ilişki ve HMGB-1 ile diğer laboratuvar parametreleri arasındaki ilişki incelendi. Bulgular: Behçet grubunda serum HMGB-1 düzeyleri, sağlıklı gruba kıyasla anlamlı olarak yüksekti. Genital ülser ve eritema nodozum varlığında anlamlı olarak daha yüksek HMGB-1 düzeyleri saptanmışken diğer klinik bulgular ile HMGB-1 arasında bir korelasyon saptanmadı. Farklı tedaviler ile HMGB-1 arasında da korelasyon yoktu. Aktivite skorlarına göre hastalık ne kadar aktifse, HMGB-1 düzeyleri de o kadar yüksekti ve bu veri, istatistiksel olarak anlamlıydı. Yaş ve hastalık süresi ile serum HMGB-1 düzeyleri ve hastalık aktivite skorları arasında anlamlı negatif korelasyon saptandı. Sedimantasyon, CRP, MPV, nötrofil/lenfosit oranı, platelet/lenfosit oranı gibi hastalık aktivasyonunu göstermede kullanılabileceği düşünülen laboratuvar parametreleri ile ne BSAS ve BDCAF aktivite skorları arasında, ne de serum HMGB-1 düzeyleri arasında korelasyon saptanmadı. Sonuç: Behçet Hastalarında serum HMGB-1 düzeylerinin sağlıklı kontrollere kıyasla anlamlı olarak yüksek bulunması, HMGB-1'in kronik inflamasyondaki önemini ortaya koymaktadır. Hastalık aktivitesi ile serum HMGB-1 düzeylerinin pozitif korelasyonu, Behçet hastalık aktivitesinin takibinde HMGB-1'in önemli bir laboratuvar belirteci olarak kullanılabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
İntroduction and Aims: Behçet's disease is a chronic inflammatory rheumatic disease with unknown etiology and may present with systemic involvement. DAMP molecules are mediating molecules that initiate inflammatory reactions in the event of damage. HMGB-1 molecule, the DAMP prototype, has been shown to increase in many inflammatory diseases and in his study we aimed to reveal the role of HMGB-1 molecule in Behçet's Disease. Materials and Methods: Between March 2018 and March 2019, 50 healthy volunteers and 90 patients with Behçet's disease who were followed up in the Multidisciplinary Diagnosis and Treatment Unit of the Behçet's Disease Department and Rheumatology Department of Ankara University School of Medicine were evaluated. The change of serum HMGB-1 levels between the patient and healthy group, the change of HMGB-1 levels in active and inactive disease, the relationship between different Behçet's clinical manifestations and HMGB-1, the relationship between HMGB-1 and other laboratory parameters were examined. Findings: Serum HMGB-1 levels were significantly higher in Behcet's group compared to healthy group. HMGB-1 levels were significantly higher in the presence of genital ulcer and erythema nodosum, but no correlation was found between HMGB-1 and other clinical findings. There was no correlation between different treatments and HMGB-1. Disease activity and HMGB1 levels were positively correlated and this data was statistically significant. There was a significant negative correlation between age-disease duration and serum HMGB-1 levels-disease activity scores. Sedimentation, CRP, MPV, neutrophil/lymphocyte ratio, platelet/lymphocyte ratio are laboratory parameters that can be used to show disease activation. There was no correlation between these laboratory parameters with BSAS, BDCAF activity scores or serum HMGB-1 levels. Conclusion: Serum HMGB-1 levels were significantly higher in Behçet's patients compared to healthy controls, suggesting the importance of HMGB-1 in chronic inflammation. The positive correlation between disease activity and serum HMGB-1 levels supports that HMGB-1 can be used as an important laboratory marker in the follow-up of Behçet's disease activity.