Finansal raporlama kalitesi ile çevresel sosyal ve kurumsal yönetim (ESG) performansı arasındaki ilişkinin incelenmesine yönelik uluslararası bir araştırma
An international research on the relationship between financial reporting quality and environmental social governance (ESG) performance
- Tez No: 611905
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN DİLEK ŞENGÜR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal raporlama kalitesi, çevresel sosyal ve kurumsal yönetim (ESG), kurumsal sosyal sorumluluk, kurumsal sürdürülebilirlik, kâr yönetimi, Financial reporting quality, environmental social and governance (ESG), corporate social responsibility, corporate sustainability, earnings management
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışma kapsamında firmaların çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim açıklamalarından elde edilen performansların finansal raporlama kalitesine etkisi incelenmiştir. Çalışmanın teorik ilk bölümünde finansal raporlama ve finansal raporlama kalitesi kavramları ve finansal raporlama kalitesinin tespit edilmesinde kullanılan kâr yönetimi temelli modeller açıklanmıştır. İkinci bölümde ise günümüzde oldukça önemli olan kurumsal yönetim, kurumsal sosyal sorumluluk, kurumsal sürdürülebilirlik ve çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim (ESG) kavramları teorik olarak açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümü olan araştırma bölümünde ise çalışmanın önemi, amacı, kapsamı, ilgili literatür taraması, hipotezleri, tanımlayıcı istatistikler, analizler, bulgular ve sonuçlar yer almaktadır. Analizler firmaların finansal raporlama kalitesi ile ESG skorları arasındaki ilişkinin belirlenmesine yöneliktir. Çalışma kapsamında 2010-2017 yılları arasında 35 ülkeden 2.009 firma yer almaktadır. Çalışmada finansal raporlama kalitesi göstergesi olarak dört farklı model kullanılmıştır. ESG performansları ise ESG skoru, çevresel skor, sosyal skor, kurumsal yönetim skoru, kombine ESG skoru olmak üzere beş farklı skor üzerinden incelenmiştir. Analizler 14.063 firma-yıl ve 12.054 firma-yıl gözlem sayısıyla yapılmıştır. Elde edilen sonuçların genel bir özeti olarak firmaların ESG skorları finansal raporlama kalitesini pozitif yönde etkilemekte olduğu söylenebilir. Diğer bir ifadeyle, ESG skorlarının artması finansal raporlama kalitesini arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the effect of environmental, social, and corporate governance (ESG) performance on financial reporting quality. In the first theoretical part of the study, financial reporting concepts, financial reporting quality concepts and earnings management based models used as indicators of financial reporting quality are explained. In the second part, corporate governance, corporate social responsibility, corporate sustainability and environmental, social, and corporate governance (ESG), which are very important today, are explained theoretically within the scope of the study. The third part of this study is the research part. This part includes importance, scope, aim, literature review, hypotheses, descriptive statistics, analysis, findings, and results of the study. The analysis aim to determine the relationship between the financial reporting quality and ESG scores of firms. Within the scope of the study, there are 2009 firms from 35 countries from 2010 to 2017. Four different models are used as indicators of financial reporting quality. ESG performances were examined on five different scores, namely ESG Score, Environmental Score, Social Score, Governance Score and Combined ESG Score. The analysis were performed with 14063 firm-year and 12054 firm-year observations. As a general summary of the results obtained, ESG scores positively associated with financial reporting quality. In other words, increasing ESG scores improves financial reporting quality.