Veri sorumlusunun yükümlülükleri ve bu yükümlülükleri ihlalinden doğan Özel Hukuk sorumluluğu
The obligations of controller and the Civil Law liability emerged from the violations of the obligations
- Tez No: 611931
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kişisel Veri, İlgili Kişi, Kişisel Verilerin İşlenmesi, Veri Sorumlusu, İlke, Veri Sorumlusunun Yükümülükleri, Sorumluluk, Personal Data, Data Subject, The Processing Of Personal Data, Controller, The Obligations Of Controller, Responsibility
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Kişisel veriler korunması hususu, gerek günümüz teknolıojisi ile birlikte veri işleme faaliyetinin artması gerekse de birey açısından kişisel verilerin işlenmesinin barındırdığı risk bakımından önem arz etmektedir. Bu önem nedeniyle zaman içerisinde verisi işlenen kişilerin haklarını ve veri işleyen kişilerin yükümlülüklerini düzenleme ihtiyacı doğmuştur. Bu ihtiyaca karşılık ülkemizde Avrupa'ya göre geç de olsa 2016 yılında yürülüğe giren 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanun ile birlikte temel mevzuat çalışması tamamlanmıştır. Bu çalışmada, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanun ve Avrupa Birliği mevzuatı kapsamında veri sorumlusunun yükümlülükleri ile bu yükümlülükleri ihlal etmesi halinde doğan özel hukuk soruluğu incelenmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümünde, kişisel verilerin korunmasına ilişkin uluslarası ve ulusal düzenlemeler ile kişisel verilere ilişkin temel kavramlar incelenmiştir. İkinci bölümünde ise, kişisel verilerin işlenmesine ilişkin genel ilkeler ve veri sorumlusunun yükümlülüklerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümünde ise, kişisel verilerin işlenmesinde hukuka uygunluk nedenleri ve veri sorumlusunun yükümlülüklerini ihalinden doğan özel hukuk sorumluluğu konuları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The matter of personal data protection has significant importance because of either raising number of processing data thanks to modern technology or the risk imposing by the processing. This importance lead us to a need to regulate the rights of the person whose data processed and the obligations of the processor. To meet this need, even though later than Europe, the Personal Data Protection Law n. 6698 has been enacted in 2016 and the regulation was completed. This thesis analyses the obligations of controller's and the liability of them, which exclusively emerged from civil law, when they violated these obligations. The Personal Data Protection Law n. 6698 and European Union's Regulations will be based of this work. This thesis is consisted of three chapters. In the first chapter, the international and national regulations of personal data protection are analysed as well as basic concepts. The principles of personal data protection and the obligations of controller are placed in the second chapter. In the final chapter, the legal compliances in the processing of personal data and the liability emerged from the violations of the obligations of controller are widely discussed and analysed.