Keçecizade Fuad Paşa ve Mehmet Emin Âli Paşa'nın siyasi vasiyetnamelerinin Tanzimat Dönemi mali politikaları açısından incelenmesi
Evaluation of the political will of Keçecizade Fuad Pasha and Mehmet Emin Ali Pasha in the view of financial policies during Tanzimat Reform Era
- Tez No: 611941
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP ÖZDEĞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Tarih, Economics, History
- Anahtar Kelimeler: Tanzimat, Islahat, 19.Yüzyıl, Vergi, Maliye, Para, Osmanlı İmparatorluğu, The Tanzimat-ı Esasiye, The Islahat-ı Esasiye, 19th Century, Tax, Exchequer, Money, Ottoman Emprire
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Tezimiz çerçevesinde, Tanzimat Döneminin en önemli devlet adamlarından Fuad Paşa ve Âli Paşa'nın siyasi vasiyetnameleri incelenmiş ve vasiyetnameler aracılığıyla asıl anlatılmak istenen konunun kendilerinden sonraki dönemde oluşması muhtemel olan ekonomik ve siyasi krizlere engel olmak niyeti olduğu çıkarımı yapılmıştır. Fuad Paşa ve Âli Paşa'nın ayrı ayrı kaleme aldığı vasiyetnameleri siyasi ve ekonomik birçok konuyu barındırmaktadır. Biz bu çalışmamızda vasiyetnameleri para ve vergi açısından incelenmiştir. İlgili çalışmanın daha anlaşılabilir olması nedeniyle vasiyetnamelerin sahibi devlet adamlarının ve onların hamisi olan Mustafa Reşid Paşa'nın hayatları anlatılmıştır. Çalışma içerisinde döneminin önemli siyasi olaylarına kısa bir bakış atılmıştır. Bu çalışmanın kapsamı İngiliz Serbest Ticaret Anlaşmasının imzalandığı yıl olan 1838 yılı ile Âli Paşa'nın öldüğü yıl olan 1871 yılları arasıdır. Çalışma Tanzimat Dönemi'ne genel bir bakış sunarken Osmanlı Maliye Politikaları üzerinde daha ağırlıklı durarak ilgili konular çerçevesinde vasiyetnamelerin analizini yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the political will of Fuad ve Ali Pasha, who were two of the leading statesmen during the Tanzimat Era, is examined. Its concluded that the statement of these wills is to prevent any economic and political crises that may arise after their term. The wills have been written by Fuad Pasha and Ali Pasha seperately. Altough these wills contain many different political and economical subjects, we will examine more in the view of monetary and tax policies. In order to fully understand the context of the will, the important things in the testator's life have been included along with Mustafa Reşid Pasha who was the protector of these two reformist. We also explained the major political events briefly. The scope of this study is between 1838, when the British free trade agreement was signed, and 1871, when Ali Pasha died. While the study provides an overview of the Tanzimat Era, it focuses on Ottoman fiscal policies and analyzes the wills within the framework of related issues.