Sınıf öğretmenlerinin ilk okuma yazma öğretimi öz yeterlik algıları ile ilk okuma yazma öğretim programına bağlılıkları
Primary school teachers' perceptions of self-efficacy on first literacy teaching and their commitment to the programme of first literacy teaching
  1. Tez No: 611942
  2. Yazar: İLKNUR KABAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİLAY YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlk Okuma Yazma Öğretimi, Öz yeterlik, İlk Okuma Yazma Öğretimi Öz Yeterliği, Öğretim Programına Bağlılık, First Literacy Teaching, Self-efficacy, Self-Efficacy of First Literacy Teaching, Commitment to Curriculum
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırmanın temelde üç amacı bulunmaktadır. Birincisi, sınıf öğretmenlerinin ilk okuma yazma öğretimine yönelik öz yeterlik algıları ile ilk okuma yazma öğretim programına bağlılık düzeylerinin incelenmesidir. İkincisi, sınıf öğretmenlerinin ilk okuma yazma öğretimine yönelik öz yeterlik algıları ile ilk okuma yazma öğretim programına bağlılıkları arasında anlamlı ilişkiler olup olmadığının belirlenmesidir. Üçüncüsü ise, sınıf öğretmenlerinin ilk okuma yazma öğretimine yönelik öz yeterlik algılarının ilk okuma yazma öğretim programına bağlılıklarını anlamlı düzeyde yordayıp yordamadığının sorgulanmasıdır. Bu araştırmada tarama modeli kapsamında, ilişkisel araştırma deseni kullanılmıştır. Dolayısıyla bu desende tek bir grup üzerinde çalışılmıştır. Araştırma evreni Türkiye'nin Batı Karadeniz Bölümü'nden seçilen bir il merkezinde görev yapan 394 sınıf öğretmeninden oluşmuştur. Maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi ile örneklem oluşturulmuş ve 288 sınıf öğretmenine ulaşılmıştır. Araştırmada 288 öğretmenden elde edilen veriler kullanılmıştır. Maksimum çeşitliliği sağlamak amacı ile öğretmenlerin görev yaptıkları okul, cinsiyet, kıdem, öğrenim düzeyi gibi değişkenler dikkate alınmıştır. Veriler 32 farklı okuldan toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu,“İlk Okuma Yazma Öğretimine Yönelik Öz Yeterlik Ölçeği”ile“Öğretim Programına Bağlılık Ölçeği”adında iki ölçek kullanılmıştır. Verilerin toplanması sürecinde basılı formlardan yararlanılmıştır. Araştırma da gönüllülük esas alınmıştır. Uygulama yaklaşık 30 dakikada tamamlanmıştır. Ulaşılan veriler, bilgisayar ortamında ve SPSS 20 ile Lisrel 8 istatistik programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmanın sorularının yanıtlanması amacıyla, ortalama, yüzde, korelasyon ve basit doğrusal regresyon gibi analizler yapılmıştır. Araştırmanın bulguları, sınıf öğretmenlerinin ilk okuma yazma öğretimi öz yeterlik düzeyleri ve ilk okuma yazma öğretim programına bağlılık düzeylerinin yüksek olduğunu; sınıf öğretmenlerinin ilk okuma yazma öğretimi öz yeterlikleri ile ilk okuma yazma öğretim programına bağlılıkları arasında orta düzeyde pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunduğunu ve sınıf öğretmenlerinin ilk okuma yazma öğretimine yönelik öz yeterliklerinin ilk okuma yazma öğretim programına bağlılıklarının anlamlı bir yordayıcısı olduğunu göstermiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda, araştırmanın değişkenlerine ve gelecekte yapılacak araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
There were basically three objectives of this research. The first one was to examine the primary school teachers' perceptions of self-efficacy towards first literacy teaching and their level of commitment to the first literacy curriculum. The second one was to determine whether there was a significant relationship between the primary school teachers' self-efficacy perceptions and their commitment to the first literacy curriculum. The third objective was to question whether the primary school teachers' self-efficacy perceptions about the first literacy teaching predicted their commitment to the first literacy curriculum significantly. In this research, correlational research model was used. Therefore, a single group was studied in this design. Research universe was composed of 394 primary school teachers working in a selected provincial center of Western Black Sea region of Turkey. The sample was formed with maximum diversity sampling method and 288 of classroom teachers were reached. In order to ensure maximum diversity, variables such as school, gender, seniority and education level of teachers were taken into consideration. Data were collected from 32 different schools. 'Self-Efficacy Scale for First Literacy Teaching' and 'Scale of Commitment to Curriculum' were used as data collection tools of personal information. Printed forms were used in the process of data collection. The study was based on voluntariness. The application was completed in about 30 minutes. The data were analyzed by means of SPSS 20 and Lisrel 8 statistical programs. In order to answer the questions of the study, analyzes such as mean score, percentage values, correlation and simple linear regression were performed. The findings of the study indicated that primary school teachers' self-efficacy levels and their commitment to the first literacy curriculum were high; It showed that there was a moderate positive relationship between primary school teachers 'first literacy teaching self-efficacy and their commitment to first literacy programme and that classroom teachers' self-efficacy towards first literacy teaching was a significant predictor of their first literacy teaching programme. In the direction of the results of the study, suggestions were made for the variables of the research and future researches.