Şirketlerin çevreye karşı sorumluluklarının sürdürülebilirlik raporları aracılığıyla incelenmesi
Investigation of the environmental liability of companies through sustainability reports
  1. Tez No: 611943
  2. Yazar: BARIŞ GÖKALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ UMUT ERHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Sorunları, Sürdürülebilirlik Raporlaması, Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi, İmalat Sanayi, Environmental Issues, Sustainability Reporting, Borsa İstanbul Sustainability Index, Manufacturing Industry
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tezin amacı, şirketlerin yıllık bazda yayınlamış oldukları sürdürülebilirlik raporlarında çevre ile ilgili nelerin raporlandığının araştırılmasıdır. Çevresel sorunların giderilmesi açısından şirketlerin yıl içerisinde çevreye dair ne gibi katkılarda bulunduklarının anlaşılabilmesi faaliyet gösteren diğer firmalara örnek teşkil etmesi açısından özellikle önemlidir. Bu bağlamda, araştırma Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer alan imalat sanayi alt sektörlerindeki firmaların yayınlamış oldukları sürdürülebilirlik raporları üzerinde yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda, şirketlerin çevreye karşı sorumluluklarını yerine getirmelerinde ve böylelikle çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasında inovasyonun büyük bir öneme sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate what do the companies report on the environment in the sustainability reports issued on an annual basis. In eliminating environmental problems, it is particularly important to understand the contribution of companies to the environment during the year in terms that they serve as a model to other operating companies. In this context, the research was carried out on the sustainability reports published by the companies in the manufacturing industry sub-sectors included in the Borsa İstanbul Sustainability Index. As a result of the study, it has been determined that innovation is of great importance in fulfilling the responsibilities of the companies towards the environment and thus ensuring environmental sustainability.