Türkiye'de araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin Türkiye finansal raporlama standartları kapsamında muhasebeleştirilmesi
Accounting of research and development activities under Turkey financial reporting standards
  1. Tez No: 612060
  2. Yazar: SİNAN SEMİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGAY SAKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Araştırma ve Geliştirme, Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri, Maddi Olmayan Duran Varlık, TMS-38, Research and Development, Research and Development Activities, Intangible Assets, TAS-38
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Rekabetin uluslararası bir hal aldığı, teknoloji ve ürün geliştirme çalışmalarının buna bağlı olarak hızla geliştiği ve değiştiği bir dönemdir. Ülkelerin birbirleri arasında üstünlüklerini teknolojik gelişimle sağladıkları ise bir gerçektir. Bu unsurların ışığında araştırma ve geliştirme faaliyetleri ayrı bir önem kazanmıştır. Şirketlerin bu faaliyetleri sonucunda elde ettikleri teknolojik ürünler toplumların refah düzeylerini de olumlu yönde etkilemekte, kalite standartlarını yükseltmektedir. Bu sebeple yasal düzenleyiciler araştırma ve geliştirme faaliyetlerini teşvik etmekte ve desteklemektedir. Ülkemizde de Ar-Ge faaliyetlerinde bulunan işletmelere bazı destekler ve teşvikler sunulmuştur. İşletmelerin Ar-Ge faaliyetlerine ilişkin yaptıkları işlemlerin ve aldıkları teşviklerin kayıt altına alınması, raporlanması ve gelecek yıllarda takibinin doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir. Çalışmanın temel amacı ise Türkiye'de uygulanan Tekdüzen Muhasebe Sistemi ile 38 No' lu Türkiye Muhasebe Standartları arasında Ar-Ge faaliyetlerine ilişkin farklılıkları tespit etmek ve bir örnek ile Türkiye Muhasebe Standartlarına uygun bir şekilde Ar-Ge faaliyetlerinin nasıl kaydedileceğini göstermektir.
Özet (Çeviri)
Competition has become international, rapidly emerging and changing depending on development of new technology and products in recent years. It is a fact that the countries have predominated to others through technological developments. In the light of these information, research and development activities have gained special importance. The technological products generated as a result of these activities of the companies have a positive effect on the welfare levels of the societies and increase the quality standards. Therefore, Legal regulators encourage and support these activities. In our country, some supports and incentives have been offered to the enterprises engaged in R & D activities. Operations and incentives related to R & D activities of enterprises should be recorded, reported and followed up correctly in the coming years. The main aims of the study are to detect differences between Accounting Standards implemented in Turkey with the Uniform Accounting System and No. 38 's Turkey Accounting Standards and provide a convenient way to book their R & D activities.