Yeraltı sularının duyarlılığının değerlendirilmesi ve kullanılan modellerin optimizasyonu: Gümüşhacıköy-Merzifon Havzası (Orta Karadeniz) için bir uygulama
Evaluation of sensitivity of groundwater and optimization of the used models: An application for Gümüşhacıköy-Merzifon watershed (Mid Black Sea)
- Tez No: 612072
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER YÜKSEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: DRASTIC Modelinin Optimizasyonu, Duyarlılık Haritaları, Korelasyon İndeksleri, Gümüşhacıköy – Merzifon Havzası, Optimization of DRASTIC Model, Sensitivity Maps, Correlation Indexes, Gümüşhacıköy – Merzifon Watershed
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hidrolik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Doktora Tezi ÖZET“YERALTI SULARININ DUYARLILIĞININ DEĞERLENDİRİLMESİ ve KULLANILAN MODELLERİN OPTİMİZASYONU: GÜMÜŞHACIKÖY-MERZİFON HAVZASI (ORTA KARADENİZ) İÇİN BİR UYGULAMA”Amirhossein TABATABAEI Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ömer YÜKSEK 2019, 69 Sayfa, 15 Sayfa Ek Bu tez çalışmasının amacı; Gümüşhacıköy-Merzifon Havzası'nda yeraltı sularının duyarlılık değerlendirilmesi için kullanılan modellerin optimize edilmesidir. Duyarlılık değerlendirmesi için DRASTIC modeli ve bu modeli optimize etmek için Fuzzy ve Catastrophe modelleri kullanılmıştır. DRASTIC modelinden duyarlılık haritası, Fuzzy ve Catastrophe modellerinden ise optimize edilmiş duyarlılık haritası elde edilmiştir. DRASTIC modelindeki yedi parametre kullanılarak DRASTIC modelinin bu parametrelerden elde edilen yedi katmanı Coğrafi Bilgi Sistemi ortamında oluşturulmuş ve havzanın duyarlılık haritası elde edilmiştir. DRASTIC modelinden elde edilen DRASTIC indekslerine göre; düşük, orta ve yüksek olmak üzere üç farklı duyarlılık alanı belirlenmiştir. DRASTIC modelini Fuzzy modeli ile optimize etmek için Sugeno, Mamdani ve Larsen yöntemleri kullanılmış ve optimize edilmiş duyarlılık haritaları elde edilmiştir. Ayrıca DRASTIC modeli Catastrophe modeliyle de optimize edilmiş ve optimize edilmiş duyarlılık haritası elde edilmiştir. Tüm modellerin duyarlılık haritalarının doğrulaması havzanın çeşitli noktalarında ölçülen nirat (NO3-) değerleri ile yapılmıştır. Havzanın çeşitli noktalarındaki duyarlılık indeksleri ile çeşitli noktalarda ölçülen NO3- değerlerinin adaptasyonu incelenmiş ve buradan korelasyon indeksleri (CI) elde edilmiştir. CI değerleri DRASTIC modeli için 60, Catastrophe modeli için 70 ve Fuzzy modelinin Sugeno yöntemi için 72 olarak elde edilmiştir. Buna göre, Fuzzy modelinin Sugeno yönteminden elde edilen duyarlılık haritasının diğer modellerin duyarlılık haritalarından daha doğru olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
PhD. Thesis SUMMARY“EVALUATION OF SENSITIVITY OF GROUNDWATER AND OPTIMIZATION OF THE USED MODELS: AN APPLICATION FOR GÜMÜŞHACIKÖY-MERZİFON WATERSHED (MID BLACK SEA)”Amirhossein TABATABAEI Karadeniz Technical University The Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Engineering Graduate Program Supervisor: Prof. Dr. Ömer YÜKSEK 2019, 69 Pages, 15 Pages Appendix The purpose of this thesis is the optimization of the models used for the assessment of groundwater sensitivity in Gümüşhacıköy-Merzifon Watershed. DRASTIC Model was used for sensitivity assessment and Fuzzy and Catastrophe Models were used to optimize DRASTIC Model. Sensitivity map was obtained from DRASTIC Model and optimized sensitivity map was obtained from Fuzzy and Catastrophe Models. Using seven parameters in DRASTIC Model, seven layers of DRASTIC Model were created in Geographic Information System and sensitivity map of the basin was obtained. According to DRASTIC Index obtained from DRASTIC Model; three different sensitivity areas were determined as low, medium and high. To optimize the DRASTIC Model with the Fuzzy Model; Sugeno, Mamdani and Larsen methods were used and optimized sensitivity maps were obtained. DRASTIC Model was optimized with Catastrophe Model too and an optimized sensitivity map was obtained. Verification of sensitivity maps of all models was made with nitrate (NO3-) values measured at various points of the basin. Sensitivity indexes at various points of the basin and the adaptation of NO3- values measured at various points were examined and correlation indexes (CI) were obtained. CI values were obtained as 60 for the DRASTIC Model, 70 for the Catastrophe Model and 72 for the Sugeno method of the Fuzzy model. Accordingly, it was concluded that the sensitivity map of the Fuzzy Model from the Sugeno method was more accurate than the sensitivity maps of the other models.