Voleybolcu bayanların bedenlerini algılama düzeylerinin incelenmesi
Investigation of the sensing levels of volleyballer women
- Tez No: 612073
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÖZDEN YURDAKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kişilik, Fiziksel Benlik Algısı, Voleybol, Personality, Physical self-perception, Volleyball
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırma Türkiye'de voleybol oynayan 147 kadın sporcu üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler anket tekniği ile elde edilmiştir. Marsh'ın fiziksel tanımlama ölçeği bir bütün olarak alınmış ve ölçeğin güvenilirliği için Cronbach's“Alfa istatistiği 0,934 olarak alınmıştır. Ölçek bir bütün olarak incelendiğinde yüksek bir güvenilirlik düzeyine sahip olduğu ve geçerlilik ve güvenilirliği yüksek çalışma alanıyla ilgili bilimsel değerlendirmeler oluşturmak için güvenle kullanılabileceği tespit edilmiştir. Ölçekteki tüm maddelerin ortalaması 4,383'tür. En yüksek Cronbach Alpha istatistiği 0,882 ile beden kompozisyonu ölçeğinde elde edilmiştir. Kadın sporcuların çeşitli kategorik özelliklerine göre Marsh kendini fiziksel tanımlama anketi boyutları arasında”istatistiki yönden manidar“bir farkın var olup olmadığı da incelenmiştir. Farklılığın incelenmesinden önce güvenirlik ve doğrulayıcı faktör analizi sonucunda elde edilen her bir ölçek kendi içerisinde toplanmış ve toplam skorlar ölçekte yer alan madde sayısına bölünmüştür. Öncelikle ortalama puanların ”normal dağılım gösterip göstermediği" Kolmogorov-Smirnov normallik testi ile incelenmiştir. Kolmogorov-Smirnov normallik testine göre Kuvvet ve Dayanıklılık boyutları normal dağılım gösterirken diğer boyutlar normal dağılım göstermediği saptanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre kadın sporcuların ikamet şekline ve yaşamlarında şok bir olay yaşama durumuna göre Marsh kendini fiziksel tanımlama anketi boyutları arasında istatistiki olarak manidar bir farklılığın bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted on 147 female athletes playing volleyball in Turkey. The data were obtained by questionnaire technique. Marsh's physical identification scale was taken as a whole and Cronbach's alpha statistic was taken as 0.934 for the reliability of the scale. When the scale is examined as a whole,“it has been found that”it has a high level of reliability and can be used safely to create scientific evaluations related to the field of validity and reliability. The average of all items in the scale is 4,383. The highest Cronbach Alpha statistic was obtained on body composition scale with 0.882. It was also investigated whether there was a“statistically significant difference”between the dimensions of Marsh physical identification questionnaire according to various categorical characteristics of female athletes. Before the differences were examined, each scale obtained as a result of reliability and confirmatory factor analysis was collected within itself and the total“scores were divided by the number of items”in the scale. Firstly, Kolmogorov-Smirnov“normality test”was used to determine whether the mean scores show normal distribution. According to the Kolmogorov-Smirnov normality test, the Force and Endurance dimensions showed normal distribution, while the other dimensions did not show normal distribution. According to the results, it was found that there is a statistically significant difference between the dimensions of Marsh physical identification questionnaire according to the type of residence of female athletes and the situation of having a shock event in their lives.