Comparative analysis of financial performance between Islamic banks and conventional banks in Turkey, Qatar, Bahrain, Saudi Arabia and Pakistan
Türkiye, Katar, Bahreyn, Suudi Arabistan ve Pakistan'da İslam bankaları ve geleneksel bankalar arası finansal performansın karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 612092
  2. Yazar: MUKHTAR MOHAMED YOUSUF
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER GÖKTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Karlılık, Ödeme Gücü, Geleneksel Bankalar, Risk, İslami Bankalar, Karşılaştırmalı Analiz, Likidite, Profitability, Solvency, Conventional Banks, Risk, Islamic Banks, Comparative Analysis, Liquidity
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
İslami Bankacılık ve bu süreçleri destekleyen kurumlar, geçtiğimiz on yılda sürekli artmaktadır. Bu da, İslami bankaların geleneksel meslektaşları üzerinde sahip olduğu benzersiz özellikleri ortaya çıkarmak isteyen bankacılık sektöründeki akademisyenlerin ve uygulayıcıların dikkatini çekti. Bu nedenle mevcut çalışmalar, İslami bankacılığa dahil olan doğa ve süreçlere odaklanmıştır ve bankalarının dünyanın farklı bölgelerindeki performansının karşılaştırmalı çalışmalarına çok az önem verilmiştir. Bu çalısma, 2016-2018 yılları arasında Katar, Pakistan, Suudi Arabistan, Türkiye ve Bahreyn'deki bankaların performanslarını karşılaştırmakatadir. Çalıma vaka çalışması ülkelerinden seçilen beş İslam bankası ile beş konvansiyonel bankanın performansındaki benzerlik ve farklılıkları (her ulke icin bir konvansiyonel banka ve bir İslam Bankası). incelemek için Finansal Oran Analizi yaklaşımını icermektedir. Bu kurumların her birinin karşılaştığı likidite, karlılık, ödeme gücü ve riski ölçmek ve karşılaştırmak için yedi gösterge kullanarak, bir performans göstergesi elde edilir. Bulguların önemini test etmek için, süreçte bir T testi uygulanır. Çalışma, geleneksel ve İslami bankalardaki performansın seçilen eyaletlerde farklılık gösterdiğini ortaya koymaktadır. Özellikle, bulgular İslami bankalarda geleneksel finans kurumlarına göre daha az kar, daha fazla çözücü, daha az risk ve daha likittir.
Özet (Çeviri)
Islamic Banking and institutions that support comparison on banking systems have been on the constant rise in the previous decades. This has, in turn, attracted the attention of scholars and practitioners in the banking sector who seek to establish the unique features Islamic banks have over the conventional counterparts. Existing studies have therefore focused on nature and processes involved in Islamic banking and little attention has been given to comparative studies of the bank's performance in different parts of the world. This research undertakes a comparative study of the banks' performance in Qatar, Pakistan, Saudi Arabia, Turkey and Bahrain between 2016 and 2018.It adopts the Financial Ratio Analysis approach to examine the similarity and difference in the performance of five Islamic banks and five conventional banks selected from the case study countries (One conventional bank and one Islamic Bank per country). Using seven indicators to measure and compare the liquidity, profitability, solvency and risk each of these institutions face, a performance indicator is then derived. To test the significance of the findings, a T-test is adopted in the process. The study finds that performance in conventional and Islamic banks vary in the selected nations. In particular, the findings indicate less profit, more solvent, lower risk and more liquid in Islamic banks than the conventional financial institutions.