Japon Balıkları (Carassius auratus) Karma Yemlerinde Optimal Ham Protein:Toplam Enerji Oranının Belirlenmesi
The Determination Of Optimal Crude Protein:Gross Energy Ratio İn Diets For Goldfish (Carassius auratus)
  1. Tez No: 612299
  2. Yazar: NADİR ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Japon balıkları, Optimal yem, HP:TE oranı, Büyüme, Besin kompozisyon analizleri, Goldfish, Optimal dietary, CP:GE ratio, Growth, Nutrient composition analysis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Yapılan bu çalışmada akvaryum balıklarından Dünya'da ve Türkiye'de popüler olan Japon balıklarında (Carassius auratus) optimum HP:TE (ham protein:toplam enerji) oranının belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda aynı protein fakat değişen yağ:karbonhidrat oranları ile formüle edilen, HP:TE oranları 18.6-22.9 mgHP/kJ arasında değişen, 7 adet karma yem hazırlanmıştır. Japon balıklarına uygun besleme koşulları sağlandıktan sonra hazırlanan yemlerle balığın büyümesi takip edilmiş ve ilk ağırlıklarının yaklaşık 6-7 katına ulaştıklarında deneme sonuçlandırılmıştır. Büyüme parametreleri hesaplanıp, alınan balık örnekleri kullanılarak balık karkas besin maddeleri kompozisyonları analiz edilmiştir. Artan HP:TE miktarı ile proteinden yararlanma oranı (PYO) gruplar arasında önemli ölçüde artmış olup balık karkas ham protein oranının %50.3'den %60.4'e (en iyi proteinden yararlanma oranı görülen yem grubunda) kadar yükseldiği görülmüştür. Ayrıca bu denemede Japon balıklarının yemde artan nişasta oranını, artan yağ oranına kıyasla günlük enerji ihtiyaçlarını karşılamak için daha fazla kullandığından yemdeki protein miktarını karkas proteini olarak depo ettiği, bu bağlamda proteinden yararlanma oranının arttığı açıkça görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this investigation 7 diets containing similar amount of crude protein but differing dietary digestible lipid:carbohydrate ratios formulated to have dietary CP:GE (crude protein:gross energy) ratios ranging from 18.6 to 22.9 mgCP/kJTE in order to determine the optimal dietary CP:GE ratio in gold fish (Carassius auratus), one of the most popular aquarium species around the world. Following the establishment of optimal rearing and feding conditions in aquarium system for this species, fish growth will be periodically monitored. After the termination of feeding period (when fish grow to almost 6 to 7 times of their initial size) growth parameters were calculated and fish carcass nutrient compositions were analyzed by using fish samples. It was seen that increasing CP:GE amount and protein efficiency ratio (PER) increased significantly between groups and fish carcass crude protein ratio increased from 50.3% to 60.4% (the best protein efficiency ratio in the feed group). Furthermore, in this experiment, Japanese fish used the increased starch rate in feed to meet their daily energy needs compared to the increased fat ratio, which stores the amount of protein in the feed as carcass protein and it was clearly seen that the ratio of protein efficiency is increased in this context..