Nevşehir ili kabak ekiliş alanlarında sorun olan canavar otları (Orobanche spp.)'nın yaygınlık ve bulaşıklık düzeyinin saptanmasına yönelik çalışmalar
Determine the level of contamination and damage rates of orabanche in pumpkin fields of Nevşehir and works on the struggle
- Tez No: 612332
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çerezlik Kabak, Survey, Canavar Otu, Phelipanche ramosa, Pumpkin, Survey, Broomrape, Phelipanche ramosa
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
NEVŞEHİR İLİ KABAK EKİLİŞ ALANLARINDA SORUN OLAN CANAVAR OTLARI (OROBANCHE spp.)'NIN YAYGINLIK VE BULAŞIKLIK DÜZEYİNİN SAPTANMASINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR YÖNELİK ÇALIŞMALAR Duygu GÜZEL Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ocak 2020 Danışman: Prof. Dr. Doğan IŞIK ÖZET İnsan beslenmesinde büyük öneme sahip olan kabak bitkisi, Cucurbitaceae familyasında yer almaktadır. Nevşehir ilinde yapılan bu çalışmanın amacı; çerezlik kabak ekiliş alanlarında sorun olan canavar otu türlerinin tespiti, tespiti yapılan türlerin rastlama sıklıklarının saptanması ve en yaygın olan canavar otu (Orobanche spp.) türünün kültür bitkisi konukçularının belirlenmesi olmuştur. Nevşehir ili çerezlik kabak ekim alanlarında sorun olan canavar otu türlerinin yaygınlık ve bulaşıklık düzeyinin saptanması amacıyla 2018 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında 130, 2019 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında toplam 102 çerezlik kabak ekim alanlarında survey yapılmıştır. Yapılan bu survey çalışmaları sonucunda; Nevşehir ili kabak ekim alanlarında saptanan canavar otu türünün Phelipanche ramosa olduğu tespit edilmiştir. Gerçekleştirilen 2018 yılına ait survey sonucuna göre; Nevşehir ili kabak ekim alanlarında sorun oluşturan canavar otunun rastlama sıklığı ortalaması olarak %13.07, bitki başına düşen canavar otu sayısı 0.07 adet tespit edilmiştir. 2019 yılının survey sonucuna göre Nevşehir ilinde canavar otunun rastlama sıklığı olarak %3.77, bitki başına düşen canavar otu sayısı ise 0.04 adet tespit edilmiştir. En yaygın olan canavar otu türünün kültür bitkisinin konukçularının belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen konukçuya özelleşme çalışmalarında Phelipanche ramosa, denemeye alınan 21 adet kültür bitkisinden sadece Solanaceae familyasından domates ve patates bitkilerini parazitlemiştir. En yüksek parazitlenme 12 dal sayısı ile domateste gerçekleşmiş olup bunu 8 dal sayısı ile patates bitkisi takip etmiştir.
Özet (Çeviri)
DETERMINE THE LEVEL OF CONTAMINATION AND DAMAGE RATES OF ORABANCHE IN PUMPKIN FIELDS OF NEVŞEHİR AND WORKS ON THE STRUGGLE Duygu GÜZEL Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, January 2020 Supervisor: Prof. Dr. Doğan IŞIK ABSTRACT The pumpkin plant, which is of great importance in human nutrition, is in the family Cucurbitaceae. The purpose of this study conducted in Nevşehir province; identification of orobanche species that are problematic in pumpkin cultivation areas, pumpkin fields to determine the frequency broomrape and determination of cultured plant hosts of the most common broomrape species. In order to determine the prevalence and level of dishwashing of orobanche species that are problematic in the pumpkin planting areas of Nevşehir province July and August of 2018, 130, July and August 2019 total 102 surveys have been conducted in pumpkin October areas. As a result of these survey studies, it was found that the broomrape species found in pumpkin fields was Phelipanche ramosa. According to the results of the survey for 2018, the average frequency of orobanche, which is a problem in the pumpkin October areas of Nevşehir province, was 9.92 %, and the number of orobanche per plant was 0.07. According to the survey results of 2019, the average frequency of orobanche, which is a problem in the pumkin October areas of Nevşehir province, was 13.07 %, and the number of orobanche per plant was 0.04. Phelipanche ramosa parasitized only the tomato and potato plants from the Solanaceae family out of 21 cultivated plants in the host privatization tests conducted to determine the host of the most common Phelipanche ramosa cultivated plant. Host customization tests performed to determine the hosts of the cultured plant of the most common orobanche species Phelipanche ramosa parasitized only tomato and potato plants of the Solanaceae family out of 21 cultivated plants in the experiment. The highest parasitism occurred in tomato with 12 branches, followed by potato plant with 8 branches.