John O'Toole'un yaratıcı drama yaklaşımının incelenmesi
Analyzing John O'Toole's creative drama approach
  1. Tez No: 612331
  2. Yazar: DERYA CÖMERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE OKVURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sahne ve Görüntü Sanatları, Education and Training, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı Drama, John O'Toole, Süreçsel Drama, Dramatik Kurgunun Bileşenleri, Creative Drama, John O'Toole, Process Drama, Elements of Drama
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yaratıcı Drama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tez çalışmasında yaratıcı drama araştırmacılarından John O'Toole'un yaratıcı drama yaklaşımı ve John O'Toole'un drama örnekleri incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda süreçsel dramanın dünyada ve ülkemizdeki gelişimine dair bir çözümleme yapılması amaçlanmıştır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi ve tam yapılandırılmış görüşme çerçevesinde yapılmıştır. Doküman incelemesi sırasında John O'Toole'un yazarlığını yaptığı kitaplar, makaleler ve ayrıca John O'Toole'un çalışmaları hakkında yapılan araştırmalar ele alınmıştır. Tam yapılandırılmış görüşme sırasında ise araştırmacı tarafından oluşturulan sorular kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular yorumlandığında süreçsel dramanın zaman içerisinde gelişim gösterdiği ve günümüz ihtiyaçlarına uygun olarak şekillendiği anlaşılmıştır. Ancak John O'Toole'un süreçsel drama yaklaşımında geliştirdiği fikirlerin hala güncelliğini koruduğu anlaşılmıştır. Ayrıca John O'Toole'un drama örneklerinin de konu, hareket ve çeşitlilik yönünden süreçsel drama alanına önemli katkı sunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the process of drama approach of John O'Toole's and his process drama examples are tried to be analyzed. This study aimed to analyze the development of drama process in the world and in our country. The research was conducted with using the framework of qualitative research methods, content analysis and fully structured interview. In content analysis, John O'Toole's books, articles and other research on John O'Toole's work were discussed. In addition, for the interview, the questions prepared by the researcher was used. When the findings were interpreted, it is understood that process of drama developed over time and shaped in accordance with today's needs. However, the ideas developed by John O'Toole in his approach to process drama remain to be up to date. Additionally, it is concluded that John O'Toole's dramatic examples contributed significantly to the field of process drama in terms of subject, movement and diversity.