Ebüssuûd Efendi'nin tefsirinde nübüvvet bağlamında mucize
Miracle in the Context of Prophethood in Ebüssuûd Efendi's tafsir
  1. Tez No: 612344
  2. Yazar: ABDULSAMET ASLIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Nübüvvet, Nebi, Mucize, Ebüssuûd Efendi, prophethood, prophet, miracle, Ebüssuûd Efendi
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu tezin amacı, Ebüssuûd Efendi'nin Kur'ân-ı Kerîm'de yer alan nübüvvet kavramı bağlamında ele alınan mucize konusuyla alakalı ayetlere yaklaşımlarını tespit etmektir. Birinci bölümde Ebüssuûd Efendi'nin hayatına dair bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde nübüvvet ve mucize'nin kavramsal boyutları ele alınmıştır. Yakın anlamlı ve benzer kavramlar işlenmiştir. Nübüvvet ve mucize birbiriyle bağlantılı iki kavramdır. Mucize nebi'nin eliyle ortaya çıkan olaydır. Müslümanın îmân esaslarından bir tanesi de Allah'ın göndermiş olduğu peygamberlere îmân etmektir. Dolayısıyla peygamberin ortaya koyduğu mucize de îmâni bir meseledir. Peygamber olduğunu iddia eden kimsenin doğruluğunu ispat etmesi gerekir. Aksi halde tarihte örnekleri olduğu gibi farklı şekillerde ortaya çıkıp asılsız iddiada bulunanlar olacaktır. İşte bu tür girişimler mucize gibi bir alamet-i farikayla çürütülüp hak ortaya çıkar. Meydana çıkan hadisenin mucize olup olmadığı, peygamber için doğrulayıcılık yönünün ne olduğu gibi konular ise bu kavramın sağlam bir şekilde anlaşılmasına bağlıdır. Anlama ve kavrama yetileri farklı olup, sahasında ehil olan kimselerin yorumları da meselelere ayrı bir boyut kazandıran önemli bir husustur.
Özet (Çeviri)
The intention of this thesis is to determine the approach of Ebüssuûd Efendi to the concepts of prophethood and miracle in the relevant verses of the Qur'an. In the first chapter were given information about the live of Ebüssuûd Efendi. The second chapter handles about the conceptual dimension of the prophethood and miracle. There were also committed close meaning and similar appearing concepts. Prophethood and miracle are two interconnected concepts. Miracle is an event which comes up by the hand of a prophet. One of the basic creeds of a Muslim is to believe in the prophets who were sent from Allah. So, a miracle put forth by a prophet is also a matter of creed. Someone who claims to be a prophet has to prove his truth. Otherwise there will be people who come up in different forms and claim unfoundedly the same thing, as in history. So, attempts of this kind are refuted by the trademark of the miracle and the true surfaces. Issues like the truly being a miracle of the emerging event and his confirmatory aspect for a prophet are related to a sturdy understanding of the concept. The commentary of competent people from different faculty of understanding is another important point which brings the matters a distinct dimension.