Bozulmuş açlık glukozu ve bozulmuş glukoz toleransı olanların antropometrik ölçümleri ile metabolik parametrelerinin analiz sonuçları
Analysis results of antropometry and metabolic parameters of individuals with impaired fasting glucose and impaired glucose tolerance
- Tez No: 612420
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL İBRAHİM ERDOĞDU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prediyabet, Bozulmuş Açlık Glukozu, Bozulmuş Glukoz Toleransı, Antropometrik Ölçüm), Prediabetes, Impaired Fasting Glucose, Impaired Glucose Tolerance, Anthropometric Measurement)
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
GİRİŞ: Prediyabet, kan glukozu seviyesinin normalin üzerinde ancak diyabetes mellitus (DM) eşik sınırının altında olması olarak tanımlanmaktadır. Primer ya da sekonder nedenlerle oluşan pankreas β hücre disfonksiyonuna bağlı insülin direnci ile karakterize metabolik bir bozukluk olup DM gelişebilmesi nedeniyle önem arzetmektedir. GEREÇ VE YÖNTEM: Prediyabetiklerde antropometrik parametreler ile metabolik parametrelerin karşılaştırılmasını amaçladığımız çalışmamıza 01.06.2018-01.09.2018 tarihleri arasında Kafkas Üniversitesi Sağlık Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç hastalıkları polikliniğine başvuran hastalar içerisinden çalışma kriterlerine uyan hastalar alındı. Prediyabetik bireyler bozulmuş açlık glukozu, bozulmuş glukoz toleransı ve kombine olmak üzere üç gruba ayrıldı. Gruplar arasında istatiksel anlamlılık One Way ANOVA testi ile değerlendirildi. BULGULAR: Çalışmamıza dahil edilen 64 hastanın 35' i kadın, 29'u erkek idi. Prediyabetik gruplarda sayısal olarak kadınlar daha çok olsa da istatistiksel olarak anlamlı değildi (p > 0.05).Dahil edilen erkekler ve kadınlar arasında yaş, vücut kitle indeksi (VKİ), bel çevresi, HBA1C, HOMA-IR değerleri anlamlı farklılık göstermez iken, kilo, boy, kalça çevresi anlamlı fark göstermiştir. Diyabetik ve prediyabetik gruplarda metabolik parametreler analiz edildiğinde HBA1c ve HOMA-IR değerleri gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiş olup antropometrik parametrelerden VKİ, bel çevresi, kalça çevresi, bel / kalça değeri gruplar arasında anlamlı farklılık göstermedi. Antropometrik parametrelerden bel/boy değeri gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiş olup aynı zamanda bu gruplar arasında HDL kolesterol değeri de anlamlı farklılık göstermiştir. HOMA-IR değerine göre iki gruba ayrılarak hastalar değerlendirildiğinde ise bel çevresi ve bel / boy değerinin gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık görülmedi. SONUÇ: Prediyabetiklerde antropometrik parametrelerin metabolik parametreler ile karşılaştırılmasında bel / boy değerinin, metabolik parametrelerden ise HBA1c, HOMA- IR ve HDL değerlerinin gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermesi bu parametrelerin prediyabetiklerin klinik izleminde ve tedavisinde göz önünde bulundurulması önerilir. (
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Prediabetes is defined as the blood glucose level above normal but below the threshold limit of diabetes mellitus (DM). It is a metabolic disorder characterized by insulin resistance due to pancreatic β cell dysfunction caused by primary or secondary causes and is important due to the possibility of developing DM. MATERIAL AND METHOD: We aimed to compare anthropometric parameters and metabolic parameters in prediabetics, and patients who applied to the internal medicine clinic of Kafkas University Health Education and Research Hospital between 01.06.2018-01.09.2018 were included. Prediabetic individuals were divided into three as impaired fasting glucose, impaired glucose tolerance and combined. Statistical significance between the groups was evaluated by One Way ANOVA test. RESULTS: Of the 64 patients included in our study, 35 were female and 29 were male. In prediabetic groups, while women were more numerically, the difference in gender distribution was not statistically significant among prediabetic groups (p> 0.05). While the age, body mass index (BMI), waist circumference, HBA1C, HOMA-IR values did not differ significantly between the men and women included, weight, height, hip circumference showed significant difference. When metabolic parameters were analyzed in diabetic and prediabetic groups, HBA1c and HOMA-IR values showed statistically significant difference between the groups and BMI, waist circumference, hip circumference, waist - hip ratio did not differ significantly between the groups. Among the anthropometric parameters, waist / height values differed statistically between the groups, and HDL cholesterol values also differed significantly between these groups. When the patients were evaluated by dividing into two groups according to the HOMA-IR value, the waist circumference and waist / height value did not show a statistically significant difference between the groups. CONCLUSION: In comparison of anthropometric parameters with metabolic parameters in prediabetics, it is recommended that the waist / height value shows a statistically significant difference between the metabolic parameters and HBA1c, HOMA-IR and HDL values in the clinical follow-up and treatment of these prediabetic agents. (