Tanzimat'tan Erken Cumhuriyet'e kumar
Gambling from the Tanzimat to the Early Republic
- Tez No: 612472
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT BİNGÖL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Tanzimat, Modernleşme, Kumar, Kumarhane, Tanzimat, Modernization, Gamble, Gamblehouses
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu araştırma, Tanzimat'tan Erken Cumhuriyet'e (1839-1938) kadar olan süreçte bir olgu olarak kumar oynamanın tarihiyle ilgilenmektedir. 1839 yılında ilan edilen Tanzimat Fermanı büyük çapta değişimlerin ve dönüşümlerin habercisi ve öncüsü olmuştur. Tezin konusu, Osmanlı batılılaşmasının dayanak noktası olan Tanzimat döneminden, erken Cumhuriyet'in sona ermesine kadar gelen süreçtir. Mitolojik anlatılardan başlayarak, kumar oynamanın ne şekilde evrildiği ve Avrupa'da kumarhanelerin ortaya çıkışına da değinmektedir. Aynı zamanda iskambil kağıtlarının tarihi ve kumar oyunlarının tarihini de anlatmaya çalışmaktadır. Tez, Osmanlı'dan Erken Cumhuriyet'in sonuna kadar en çok oynanan oyunları, kumar oynanan yerlerin gelişimini de ortaya koymaktadır. Bunları yaparken de gündelik hayatta değişimlere odaklanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research interesets the history of gambling from Tanzimat to Early Republic (1839-1938) as a phenomenon. The Tanzimat Edict, which was announced in 1839, was the forerunner and pioneer of great changes and transformations. The subject of the thesis is the process from the Tanzimat period, which is the main point of the Ottoman westernization, to the end of the early Republic. Starting with mythological narratives, it also discusses how gambling evolves and the emergence of casinos in Europe. It also tries to explain the history of playing cards and the history of gambling games. Thesis reveals the most played games and the development of the places where gambling played from the Ottoman to the end of the early republic. In doing so, it focused on changes in everyday life.