Mobil oyunlarda fiyatlandırma stratejilerinin belirlenmesi: ODTÜ Teknokent örneği
Determination of pricing strategies in mobile games: ODTÜ Teknokent case
  1. Tez No: 612535
  2. Yazar: DURSUN KONURALP PİRİNÇÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA KALYONCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: qualitative data analysis, pricing, mobile game, monetization
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma, mobil oyun sektöründe yer alan ve yer almak isteyen firmalara geliştirecekleri oyunlarında kullanacakları fiyatlandırma yöntemlerinin doğru bir şekilde seçilebilmeleri için gerekli stratejilerin belirlenebilmesi ve firmalara yol gösterebilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın uygulama safhasında nitel veri toplama tekniği olarak odak grup görüşmesi yöntemi seçilmiştir. Odak grup görüşmesine 1 moderatör, 1 raportör ve ODTÜ TEKNOKENT'te faaliyetlerini sürdüren 6 firmadan 7 temsilci katılım göstermiştir. Görüşme sırasında katılımcı görüşleri kayıt altına alınmış ve ardından transkripsiyon yapılarak içerik analizi tekniği ile veri analizi gerçekleştirilmiştir. Yapılan analiz neticesinde mobil oyunlarda uygun fiyatlandırmanın belirlenebilmesi için“Ekip Kurmaya Yönelik Stratejiler, Oyun Türü Seçmeye Yönelik Stratejiler, Oyun Geliştirmeye Yönelik Stratejiler ve Gelir Modeli Seçmeye Yönelik Stratejiler”olmak üzere 4 ana tema ortaya çıkmıştır. Her bir tema da kendi altında 3 kategoriye ayrılmıştır. Çalışma sonucunda ortaya çıkan stratejilerin, mobil oyun sektöründe yer alan ve sektöre yeni girmek isteyen girişimcilere yol haritası olma niteliği bulunmaktadır. Anahtar Kelimeler : nitel veri analizi, fiyatlandırma, mobil oyun, parasallaştırma
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the new strategies and to guide the companies who want to take part in the mobile gaming sector in order to select the appropriate pricing methods to be used in mobile games. In application phase of the study, focus group discussion method was selected as one of the qualitative data collection techniques. 1 moderator, 1 reporter and 7 participants from 6 companies from ODTÜ TEKNOKENT participated in focus group discussion. All discussions were recorded to tape and analysis performed with content analysis technic after transcription of the records. According to the analysis 4 themes were detected as“Team Building Oriented Strategy, Game Genre Selection Oriented Strategy, Game Developing Oriented Strategy and Revenue Model Selection Oriented Strategy”to determine the appropriate price for mobile games and each theme was divided into 3 categories. As a result, strategies developed from the study has the ability to be a road map for existing and new entrepreneurs in mobile gaming industry.