Türkiye'de katılım bankacılığının gelişimi; Anadolu Üniversitesi öğretim elemanlarına yönelik anket çalışması
The development of participation banking in Turkey: A survey onlecturers of the Anadolu University
  1. Tez No: 612551
  2. Yazar: İBRAHİM MAHARRAMOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLA YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, İşletme, Banking, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Katılım Bankacılığı, Geleneksel Bankacılık, Faizsiz Bankacılık, İslami Bankacılık, Participation Banking, Traditional Banking, Interest-Free Banking, Islamic Banking
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bankacılık sektörü ekonominin ayrılmaz bir kısmı olmakla, uzun zamandır sürdürdüğü geleneksel faaliyetine, dünya genelinde 1972, Türkiye genelinde ise 1985 yılında faaliyete başlayan faizsiz bankacılıkla farklı bir ivme kazandırdı. İslami bankacılık olarak da tanımlanan bu bankacılık Türkiye'de 2005 yılından sonra katılım bankacılığı olarak tanımlanmaya başladı. Özellikle İslami ülkeler açısından büyük önem arz eden bu bankacılık türü atıl fonların ekonomiye kazandırılmasında önemli etki yaratmaktadır. Gerek faaliyet alanlarını genişletmekle, gerek de hizmet ve ürün çeşitliliğini arttırmakla sektördeki %5 civarında seyir eden payını arttırmayı hedefleyen katılım bankacılığı Türkiye'de 2019 yılı itibariyle toplam 6 katılım bankasıyla faaliyetini sürdürmektedir. Çalışmanın temel amacı olarak, Anadolu Üniversitesi Öğretim Elemanlarının katılım bankacılığına bakış açısı ele alınarak, bu bankacılığı türünü kullananlar ve kullanmayanların kullanım ve kullanmama sebepleri belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan bu çalışmanın ilk kısmında geleneksel bankacılık, ikinci kısmında katılım bankacılığı hakkında bilgilendirmenin ardından üçüncü, uygulama kısmında anket yöntemiyle bakış açısı değerlendirilmiştir. Anadolu Üniversitesi Öğretim Elemanlarına yönelik anket çalışmasının sonunda 202 katılımcıdan elde edilen sonuçlarla farklı bakış açılarının olduğu, bunun değişik sebeplerden kaynaklandığı görülmüştür. Katılım bankacılığı kullanım düzeyinin düşük olmasında ki en önemli neden katılım bankacılığının çalışma şekli konusunda yeterli bilgilendirilme ve tanıtımın olmadığı belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The banking sector as an integral part of the economy, has given impetus to its long maintained traditional activities with interest-free banking, since 1972 worldwide and 1985 in Turkey. Also defined as Islamic banking this kind of banking began to be defined as participation banking in Turkey after 2005. This type of banking, which is of great importance especially for Islamic countries, has a significant impact on the return of idle funds to the economy. Both by expanding its activity area and increasing service and product variety, aims to increase its 5% share in the banking sector, participation banking continues its activities with a total of 6 participation banks in Turkey as of 2019. As the main purpose of this study, the perspective of the Academic Staff of Anadolu University on participation banking was taken into consideration and the reasons for using and not using participation banking were asked. In the first part of this study traditional banking, in the second part participation banking and in the third part with a survey method the point of view to participation banking is evaluated. The results of the survey obtained from 202 participants of the academic staff at the Anadolu University show that due to various reasons participants had different perspectives. It was stated that the most important reason for the low level of using participation banking is that there is no sufficient information and promotion about participation banks operations.