Hiyalünorik ve glikolik asidin tutmaç kili üzerindeki adsorpsiyonun incelenmesi
Investigation of the adsorption of hyaluronic and glycolic acid on the clay
- Tez No: 612684
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADNAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Hiyalünorik asit, Glikolik asit, Kil, Adsorbsiyon, Cilt kırışıklığı, Botoks, Kozmetik, Hyaluronıc acid, Glycolic Acid, Clay, Adsorption, Skin wrinkles, Botox, Cosmetics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada ki asıl amacımız; tutmaç kili üzerine hiyalünorik ve glikolik asit adsorplamaktır. Yapmış olduğumuz çalışmada; Van ili Gürpınar ilçesi Güzelsu beldesine bağlı tutmaç köyünden getirilen kil kullanılmıştır. Büyük partiküller şeklinde elde ettiğimiz kil öncelikle gözenek büyüklüğü 0,038 mm (400 mesh) elekten geçirilmiştir. Öğütülen bu kil 100 oC'lik etüv de 24 saat süre ile ısıtılmış ve desikatörde muhafaza edilmiştir. Kil numunesi yani 0,2 gr kil 10'ar tartım yapılarak her 0.2 gr kil için 1,2,3,4,5 ml konsantre hiyalünorik ve glikolik asit ile oda sıcaklığında 10 dakika süresi ile adsorplanma sağlanmıştır. Aynı işlemler ısıl işlem görmüş kil için de gerçekleştirilmiştir. Adsorpsiyon işlemi dengeye geldiğinde numuneler süzgeç kağıdın da süzülüp sonra iyonize suyla yıkanmıştır. Katı kısım kurutularak bu numunelerin DTA, TGA ve SEM analizleri yapılarak yapılan analizler merkezi laboratuvarda yorumlanarak sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışmada saf kil ve asitlerle işlem görmüş kil üzerine çalışma yapılmıştır. Yapılan işlemler ve termal değişimler sonucu ısıl işlem görmemiş kilde hiyalünorik asidin adsorplanma miktarının daha fazla olduğu görülmüştür ve bu kil mineralleri uygun şartlar sağlandığında cilt maskesi olarak kullanılabilir sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda saf kilin ısıl işleme tabi tutulması ile kilin gözenek yapısının bozulduğu ve düzensiz bir şekle doğru yol aldığı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our main aim in this study; adsorbent hyalunoric and glycolic acid on the retainer clay. In our study; The clay, which was brought from the holding village of Güzelsu, Gürpınar district of Van province, was used. The clay we obtained in the form of large particles was first passed through a sieve of 0.038 mm (400 mesh). The ground clay was heated at 100 °C oven for 24 hours and kept in desiccator. Weighing 10 g of clay sample, ie 0.2 g clay, adsorbed with 1,2,3,4,5 ml concentrated hyalunoric and glycolic acid at room temperature for each 0.2 g clay for 10 minutes. The same operations were performed for heat treated clay. When the adsorption was equilibrated, the samples were filtered through the filter paper and then washed with ionized water. DTA, TGA and SEM analyzes of these samples were made by drying the solid fraction and the results were interpreted in the central laboratory. In this study, pure clay and acid treated clay were studied. As a result of the processes and thermal changes, it was observed that the amount of adsorption of hyalunoric acid was higher in the untreated clay and it was concluded that these clay minerals could be used as skin masks when suitable conditions were provided. At the same time, it was concluded that the pore structure of the clay was disrupted and the irregular shape proceeded by heat treatment of pure clay.