Erken başlangıçlı skolyozun manyetik büyüyen rod ile tedavisi sonuçları
Results of treatment of early onset skoliosis with magnetic growing rod
- Tez No: 612685
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ERKAN İNANMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Omurga gelişimi, Erken başlangıç, Omurga deformitesi, Skolyoz, Manyetik rod, Büyüme dostu, Uzatma, Spine growth, Early onset, Spine deformity, Scoliosis, Magnetic rod, Growth friendly, Lengthening
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Çalışma düzeni: Retrospektif, klinik çalışma Amaç: Erken başlangıçlı skolyoz hastalarının cerrahi tedavisinde kullanılan manyetik büyüyen rod sisteminin sonuçlarını, etkinliğini ve komplikasyonlarını değerlendirmek. Hastalar ve Yöntem: Manyetik büyüyen rod implantasyon tekniğiyle cerrahi olarak tedavi edilen toplam 10 hasta (6 kız, 4 erkek) dahil edildi. Hastaların ortalama yaşları 7 yıl 2 ay idi (3 yıl 4 ay – 9 yıl 11 ay). Hastaların takip süreleri cerrahiden sonra ortalama 4 yıl 9 aydı (1 yıl 5 ay-7 yıl 1 ay). Preop, erken postop ve son kontrollerde elde edilen radyolojik verilerden Cobb açısı, torakal kifoz ve lomber lordoz açıları, T1-T12, T1-S1 yükseklikleri ölçüldü ve değerler analiz edildi. Takipler sırasında klinik ve radyolojik bulgular değerlendirildi, karşılaşılan komplikasyonlar not edildi. Sonuç: Ortalama yaşları 7 yıl 2 ay olan 10 hastanın ortalama 4 yıl 9 ay takip süresi sonunda cobb açısı değerinde 28º (%57) düzeltme sağlandı. T1-L1 uzunluğunda 4,3 cm (%23) uzama elde edilirken, T1-S1 uzunluğunda 6,7 cm (%22) uzama elde edildi. 6 hastanın tedavisi sonlandırıldı. Erken başlangıçlı skolyoz hastalarında kullanılan manyetik büyüyen rod tekniği güvenilir ve etkili bir tekniktir. Bu teknik, deformitenin düzeltilmesini ve ek cerrahi olmaksızın uygulanan uzatma ile omurga büyümesinin sürdürülmesini sağlar. Akciğer ve toraks gelişiminin sürdürülmesine imkân vermektedir. Uzun dönem sonuçlarında komplikasyon oranı düşüktür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Study pattern: Retrospective, clinical study Purpose: The purpose of our study is to evaluate the consequences, activities and complications of magnetic growing rod system which is used for the treatment of patients with early onset scoliosis. Patients and Method: 10 patients (6 female, 4 male) who were treated surgically by magnetic growing rod implantation technique were included in the study. Average age of the patients was 7 years and 2 months (3 years and 4 months - 9 years and 11 months). Post-operative follow-up period of the patients was 4 years and 9 months (1 year and 5 moths - 7 years and 1 month). Cobb angle, thoracic kyphosis and lumber lordosis angles, T1 - T2, T1 - S1 heights obtained from the radiological data from preoperative, early postoperative and latest follow-ups were measured and the values were analyzed. Clinical and radiological findings obtained during the follow-ups were evaluated and the complications were noted. Result: After a mean follow-up of 4 years and 9 months, 10 patients with a mean age of 7 years and 2 months had a 28 ° (57%) correction of cobb angle. Elongation of 4.3 cm (23%) in length T1-L1 was achieved, while 6.7 cm (22%) in length of T1-S1 was obtained. Treatment of 6 patients had been finished. Magnetic growing rod system which is used for the treatment of patients with early onset scoliosis is a reliable and effective technique. This technique ensures the improvement of the deformity and the maintenance of spine growth with magnetic extending performed without additional surgery. It allows the maintenance of lung and thoracic development. Complication rate of long-term results is low.