Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçları (TCK m.188)
Crimes of producing and trading of narcotic drugs and psychotropic substances (TPC art.188)
- Tez No: 612706
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELMAN DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Uyuşturucu ve uyarıcı madde, imal, ticaret, suçun manevi unsuru, etkin pişmanlık, içtima, Narcotic drugs and psychotropic substances, producing, trading, mental element of crime, effective remorse, joinder of crimes
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Uyuşturucu ve uyarıcı madde suçlarına ve bu suçların cezalarına, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 188, 190 ve 191. maddelerinde yer verilmiş; uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, maddelerin kullanılmasını kolaylaştırma, maddelerin ticari maksat olmaksızın satın alınıp kabul edilmesi ve bulundurması eylemleri kanun koyucu tarafından suç olarak düzenlenmiştir. Yine Türk Ceza Kanunu'nun 189. maddesinde tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbiri uygulanması ve 192. maddesinde de, uyuşturucu ve uyarıcı madde suçlarında etkin pişmanlık hâlleri düzenlenmiştir. Bu çalışma ise suç incelemesi açısından TCK m.188 ile sınırlıdır. Çalışmada öncelikle uyuşturucu ve uyarıcı maddenin tanımları yapılmış, uyuşturucu ve uyarıcı madde türleri anlatılmış, tarihsel aşamalarından ve uluslararası sözleşmelerden bahsedilmiş, daha sonra TCK m.188'de düzenlenen“Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti”suçlarının temel ve nitelikli unsurlarına, yaptırımlarına, özel görünüş biçimlerine ve etkin pişmanlık hâllerine ayrı başlıklar altında yer verilmiştir. Uygulamayı göstermek ve uygulamada birliğin sağlanmadığı bazı meselelere ışık tutmak amacıyla çalışmamızda, Yargıtay kararlarına da yer verilmiş, doktrin görüşleri ve nihayet kanaatimiz açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Offences relating to narcotics and psychotropic substances and the penalties for these crimes are regulated under Articles 188, 190 and 191 of the Turkish Penal Code. The production and trading of narcotics and psychotropic substances, facilitating the use of these substances, the acts relating to purchase, receipt or possession of narcotics or psychotropic substances without any commercial motive have been also defined as crime by the legislator. In addition, Article 189 of the Code provides imposition of security measures upon legal entities and Article 192 regulates effective remorse regarding the offenses of narcotics and psychotropic substances. This study is limited to Article 188 of the Turkish Penal Code in terms of analysis of the offense. In this study, first, the narcotics and psychotropic substances have been defined, second, the types of drugs and psychotropic substances have been explained along with the historical stages and relevant international conventions and then the fundamental and qualified elements, the sanctions, special appearances of the offense and the effective remorse in respect of the offense of production and trade of narcotics and psychotropic substances regulated under Article 188 of the Turkish Penal Code are grouped under separate headings. Undoubtedly, the decisions of the Court of Cassation are also included in the present study in order to show the application of the said rules and to shed light on some issues in which unity was not achieved in practice. Finally, the doctrine along with our opinion have been presented at the end of the study.