Nomus va Muhabbat (Namus ve Aşk) ve Tohir va Zuhra (Tahir ve Zühre) adlı tiyatro eserleri esasında Özbek tiyatrosuna genel bir bakış
An overview of Uzbek theatre based on pieces titled Nomus va Muhabbat (Virtue and Love) and Tohir va Zuhra (Tahır and Zuhre)
  1. Tez No: 612710
  2. Yazar: ELİF EZGİ DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VELİ SAVAŞ YELOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Özbek Tiyatrosu, Nomus va Muhabbat, Tohir va Zuhra, Uzbek Theatre's, Nomus va Muhabbat, Tohir va Zuhra
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 374
Özet
İnsanlık tarihi kadar eski olan tiyatro sanatı hem görsel hem de işitsel olarak izleyiciyi tesiri altına alır. Sovyet döneminde tiyatronun bu tesirinden yararlanılarak yönetimce istenen ideal toplum oluşturulmak istenir. Yönetimin temel bir organı olan tiyatro, sosyalizm propangası yapmak amacıyla kullanılır. Bu çalışmada önce Özbek tiyatrosunun 1911 yılından 1956 yılına kadar gelişimi verilmiş, 1930-1956 yılları arasındaki tiyatronun özelliklerine ve bu dönem yazılan eserlere değinilmiştir. Daha sonra bu dönemler içerisinde yazılan Nomus va Muhabbat ile Tohir va Zuhra piyesleri; zihniyet, olay dizisi, kişi, mekân, zaman, diyalog, estetik denge açısından incelenmiş ve bu eserlerin yazarları hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
As old as the human history, Art of Drama captives its audience both visually and aurally. It's been desired to create an ideal society with this effect during the Soviet Era. As a fundamental tool of the governance, Theatre had been used to do Soviet Propaganda. Initially Uzbek Theatre's developments between 1911-1956 are given and this theatre's features and works that were written between 1930 and 1956 are discussed in this thesis. Afterwards, Nomus va Muhabbat and Tohir ila Zuhra plays that were written in this era are inspected from the perspectives of ideology, event sequence, character, stage, time, dialogue, aesthetic balance and further information are given about these work's playwrights.