KOAH tanılı hastalarda akciğer kanseri gelişiminde TGF-beta'nın rolü
The role of TGF-β in lung cancer development in COPD patients
  1. Tez No: 612783
  2. Yazar: HATİCE ÇELİK TUĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, Akciğer kanseri, Transforming growth factor-beta-1, Tek nüktleotid polimorfizmleri, Chronic obstructive pulmonary disease, Lung cancer, Transforming growth factor-beta-1, Single nucleotide polymorphisms
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: KOAH, eşlik eden birçok komorbiditesi olan kronik inflamatuar bir hastalıktır. Bu komorbiditelerden belki de en önemlisi ve prognozu en kötü olan akciğer kanseridir. KOAH ve akciğer kanseri sigara kullanımı, inflamasyon, genetik ve çevresel faktörler gibi altta yatan benzer etiyolojik sebeplere sahiptirler. Yapılan pek çok çalışmada, KOAH'lı ve akciğer kanseri tanılı hastalarda ayrı ayrı bazı TGF-β polimorfizmleri incelenmiş olmakla birlikte KOAH ve akciğer kanseri arasındaki ilişki incelenmemiştir. Bu çalışmada kronik inflamatuar bir hastalık olan KOAH'ta 10 tane TGF-β polimorfizminin akciğer kanseri gelişiminde etkisi olup olmadığını inceledik. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 01.05.2018 - 01.09.2019 tarihleri arasında SDÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'na başvuran KOAH ve yeni tanı akciğer kanseri tanısı olan 28 hasta, sadece KOAH tanısı olan 30 hasta ve 20 sağlıklı kişiden oluşan kontrol grubu değerlendirildi. Birbiri ile akrabalık ilişkisi olmayan 40 yaş üstü 78 bireyde TGF-β'nın polimorfizmleri incelendi. Verilerin analizi Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) v.22.0 programı ile yapıldı. Bulgular: Yaş ortalaması 60,94±1,35 yıl olan ve erkek cinsiyetinden oluşan çalışmamızda; sağlıklı bireylerde özellikle rs11466345 T>C, rs1800470-2 G>C, rs1800471-1 C>G, rs1800471-2 C>T, rs1877474-2 T>G polimorfizmlerinde wild alelleri hakimdi. Bu durum akciğer kanseri ve KOAH gelişimi ile ilişkilendirlemedi. Buna karşın iki poliformizim; rs1800470-1 ve G>A rs1800469 A>G'nin akciğer kanseri gelişimine karşı koruyucu etkisi olduğu düşünüldü. Sonuç: Çalışmamıza göre TGF-β polimorfizmlerinin KOAH ve akciğer kanseri açısından bazen risk oluşturduğu bazen de koruyucu rol oynadığı sonucuna vardık. Yapılacak geniş kapsamlı çalışmalarda elde edilecek verilerle bu polimorfizmlerin sağlıklı kişilerin KOAH ve akciğer kanseri gelişimi, KOAH tanılı hastaların ise akciğer kanseri gelişimi açısından risk değerlendirmesinin yapılması ve hastaların takip sıklığının belirlenmesinde kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: COPD is a chronic inflammatory disease with many comorbidities. Perhaps the most important and the worst prognosis of these comorbidities is lung cancer. COPD and lung cancer have similar underlying etiologic factors such as smoking, inflammation, genetic and environmental factors. Although several studies have investigated some TGF-β polymorphisms in COPD or lung cancer patients, but the relationship between COPD and lung cancer has not been investigated. In this study, we investigated whether 10 TGF-β polymorphisms have an effect on the development of lung cancer in COPD. Material and Method: In this study, 78 patients who admitted to SDU Faculty of Medicine, Department of Chest Diseases between 01.05.2018 - 01.09.2019 were evaluated. We divided patients into 3 groups; 28 patients with COPD and newly diagnosed lung cancer, 30 patients with just COPD and 20 healty person as control group. The polymorphisms of TGF-β were investigated in 78 individuals over 40 years of age who were not related to each other. Data were analyzed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) v.22.0. Results: Our study consisted of man with 60,94±1,35 years old. Some of the polymorphisms; rs11466345 T>C, rs1800470-2 G>C, rs1800471-1 C>G, rs1800471-2 C>T, rs1877474-2 T>G had wild allels at control group. It could not be associated with COPD and lung cancers. However two polmorphisms rs1800470-1 and G>A rs1800469 A>G could be associated with lung cancer and by strangeling lung cancer. Conclusions: According to our study, we concluded that TGF-β polymorphisms are sometimes risky for COPD and lung cancer and sometimes play a protective role.We think that these polymorphisms should be examined in terms of COPD and lung cancer development in healthy individuals and lung cancer development in patients with COPD. We believe that these polymorphisms can be used in risk assessment and determination of follow-up frequency of patients if supported by data obtained from large-scale studies.