Gebelerin bel ve sırt ağrılarına rebozo masajının etkisi
The effect of rebozo massage on waist and back pain of pregnant women
  1. Tez No: 612797
  2. Yazar: NESLİHAN GÖZÜKARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMRAN SEVİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Rebozo, Gebe, Masaj, Ağrı, Rebozo, Pregnant, Massage, Pain
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Çalışmanın ana amacı, Rebozo uygulamasının son trimesterdaki gebelerin bel ve sırt ağrısı üzerine etkisini incelemektir. Yöntem: Çalışmanın veri toplama aşaması Temmuz- Kasım 2019 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Doğum Hastanesi Gebe Okulu' nda yapılmıştır. Çalışmaya katılım için uygun kriterleri sağlayan 31 gebe randomize edilmiş kontrol grubu için 17, masaj grubu için 14 gebenin verileri analiz edilmiştir. Örnek seçim süreci CONSORT kriterlerine göre yapılmıştır. Araştırmanın verilerinin toplanmasında“Gebe Tanıtım Formu”,“Görsel Kıyaslama Ölçeği (GKÖ)”ve masaj grubu için ayrıca“Rebozo Masajına İlişkin Düşünceler”formları kullanılmıştır. Rebozo masajı grubuna 4 hafta boyunca haftada 1 gün, toplam 4 defa Rebozo masajı uygulanmıştır. Her masaj seansı öncesi ve sonrasında“GKÖ”formu doldurtulmuştur, Rebozo masajından memnun olup olmadıklarını değerlendirmek amacıyla“Rebozo Masajına İlişkin Düşünceler”formu da kullanılmış ve değerlendirilmiştir. Kontrol grubuna ise herhangi bir girişimde bulunulmamış, ilk görüşmede“Gebe Tanıtım Formu”ve“GKÖ”, son görüşmede“GKÖ”kullanılarak ağrı düzeyleri değerlendirilmiştir. Daha sonra iki grup arasındaki ağrı düzeylerinde farklılık olup olmadığı değerlendirilmiştir Bulgular: Çalışmaya katılan grupların tanımlayıcı özellikleri ve gebelik özellikleri açısından anlamlı fark olmadığı, grupların benzer olduğu saptanmıştır (p>0,05). Çalışmanın sonunda GKÖ puanları bakımından her iki grup arasında anlamlı fark olduğu (p=0,001) ve kontrol grubunun ilk ve son GKÖ puanları arasında anlamlı değişme olmadığı saptanmıştır (p>0,05). Masaj uygulama sayısının ağrı üzerine etkisi olmadığı belirlenmiştir (p>0,05). Çalışmanın sonunda masaj grubunun Rebozo masajına ilişkin düşünceleri incelendiğinde; %64,6'sının rahatlatıcı, %21,4'ünün iyi olduğunu düşündükleri, yapılan masajın süresi için %64,3'ü yeterli, %35,7'si daha uzun olmalı cevabını vermiş, memnuniyet durumları incelendiğinde ise %57,1'inin oldukça memnun kaldım, %28,6'sının çok memnun kaldım cevaplarını verdikleri saptanmıştır. Sonuç: Çalışmanın en belirgin sonucu, Rebozo masajı bel ve sırt ağrılarını azaltmaktadır. Yapılan Rebozo masajından gebelerin büyük bir kısmının memnuniyeti yüksektir. Hemşire ve ebelerin farmakolojik olmayan ve ağrıyı azaltan bu masaj türünü öğrenerek, sağlık kuruluşlarında rutin gebelik hizmetleri olarak sunmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Rebozo Massage on Waist and Back Pain of Pregnant Women Aim: The main purpose of this study was to investigate the effect of Rebozo on low back and back pain in pregnant women in the last trimester. Method: The data collection phase of this study was performed between July 2019 and Nowember 2019 at T.C. Health Sciences University Maternity Hospital Pregnant School by data were collected from 36 pregnant women who met the criteria for the study were randomized and the data of 17 pregnant women for control group and 14 pregnant women for the massage group were analyzed. The sample selection process was conducted according to the CONSORT criteria. Pregnant Description Form, VAS (Visual Analog Scale) forms were used to collect the data of the study. Rebozo massage group received 4 Rebozo massage once a week for 4 weeks. The VAS form was completed before and after each massage session, the Thoughts on Rebozo Massage Form was also used to evaluate whether or not they were satisfied with the Rebozo massage. No intervention was made to the control group. Pain levels were evaluated by using VAS, first and last interviews. Then, it was evaluated whether there was a difference in pain levels between the two groups. Findings: The desciptive and gestational characteristics of the groups were significantly similar (p>0,05). At the end of the study, it was found that there was a significant diffirence between two groups in terms of VAS scores (p=0,001) and there was no significant difference between first and last VAS scores of the control group (p>0,05). At the end of the study, when the thoughts of the masage group about Rebozo massage were examined, %64,6 thought that they were relaxing, %21,4 thought that they were good, %64,3 of them should be sufficient for the duration of the massage and %35,7 of them should be longer. When the satisfaction status were examined, it was found that %57,1 were very satisfied and %28,6 were very satisfied. Conclusion: The most significant result of the study reduces the waist and back pains of Rebozo massage. Most of the pregnant women are satisfied with the Rebozo massage. It is recommended that nurses and midwives learn this type of massage that is non-pharmological and relieves pain and offer them as routine pregnancy services in health institutions.