Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin tüketici hukukuna yansımaları
The reflections of construction contracts in return for flat on consumer law
  1. Tez No: 612815
  2. Yazar: ÜMRAN AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KARAKOCALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, Yüklenici, Üçüncü kişi, Tüketici, Taşınmaz satışı, Construction contract in return for flat, Contractor, Third person, Consumer, Immovable sale
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Ülkemizde yaşanan sosyolojik ve ekonomik sıkıntılar sebebiyle tüketicinin alım gücünün azalmaması için satış yöntemleri hızla değişmeye başlamıştır. Bu süreçte tüketicinin konut almasını kolaylaştırmak amacıyla kat karşılığı inşaat sözleşmesi olarak anılan ve klasik taşınmaz satışı sözleşmelerinin aksine çeşitli şekillerde bağımsız bölüm satışı yapılabilmesinin önünü açan yeni bir sözleşme türü doğmuştur. Ancak uygulamada oldukça yaygın olan bu sözleşme kanunlarımızda özel olarak düzenlenmemiştir. Kat karşılığı inşaat sözleşmesi hakkında herhangi bir yasal düzenleme bulunmaması ise gerek sözleşmenin tarafları gerekse de yüklenicilerin arsa sahiplerinden işbu sözleşme uyarınca elde ettiği veya edeceği hakları tapuda devir suretiyle, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi ya da alacağın temliki sözleşmesi ile sattığı üçüncü kişiler yönünden belli başlı sorunlar yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu tezin konusu kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin tüketici hukukundaki yansımaları olduğu için çalışmada öncelikle tüketici hukuku ve kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile ilgili genel açıklamalar yapılmış, akabinde yükleniciden bağımsız bölüm satın alan üçüncü kişilerin karşılaşabilecekleri sorunlar üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Due to sociological and economic problems in our country, sales methods have begun to change rapidly in order not to decrease the purchasing power of consumers. In this process, a new type of contract, which is called construction contract in return for flat in order to facilitate the purchase of housing by consumers, opens the way for the sale of independent sections in a variety of ways unlike conventional real estate sales contracts. However, this contract, which is quite common in practice, is not regulated in our laws. If there is no legal arrangement regarding the construction contract in return for flat, both the parties of the contract and the owners of the contract will have some problems in terms of the sale of the immovable sale promise contract or the assignment of the receivable from the land owners to the title of the rights acquired by the owners of the contract or it is. As the subject of this thesis is the reflection of the construction contracts in terms of consumer law, in work, the general explanations regarding the construction contract for consumer law and flats were made and then the problems faced by third parties who purchased the independent part of the contractor were discussed.