Ardahan ilinin sosyo-ekonomik yapısına ilişkin sorunlar ve çözüm önerileri
Problems and solution offers related to the socio-economic structure of Ardahan
  1. Tez No: 612905
  2. Yazar: ÇETİN DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAY ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Economics, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ardahan, Sosyo-Ekonomik Yapı, Kalkınma, Ardahan, Socio-Economic Structure, Development
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Araştırmaya konu olan Ardahan ilinin sosyo-ekonomik yapısı ve bu yapıya ilişkinin sorunların belirlenmesi ile ilgili çözüm önerilerini bölgenin geçmişin de de var olan geri kalmışlık sarmalı ile de ilişkilendirerek çözüm önerilerini sunmaktır.Az gelişmişlik kısır döngüsünün süregelmesi, travmatik bir biçimde göçü tetiklemesi göçün artması yoksulluğun da artması sonucunu doğurmaktadır.Durumun bu biçimde seyretmesi ise bir çok sosyo-ekonomik soruna yol açmasının yanı sıra göçün artmasını ve bu artışın göç veren yerdeki kentleşme koşullarını da olumsuz hale getirmektedir . Ardahan ilinin sosyo-ekonomik yapısının değerlendirilmesini ve bununla birlikte var olan sosyo- ekonomik yapının bir bütün olarak irdelenmesini amaçlayan bu çalışma ile ilin gelişme sürecinde karşılaşması olası potansiyel sorunları da ortaya koymaya ve ülke geneli ile karşılaştırmaktadır. Var olan sorunlar ve bu sorunların çözüm önerileri ayrıntılı olarak tartışılmakta ayrıca ek olaraktasektörel yapı incelenerek ilin ekonomik potansiyelleri ve yeni yatırım fırsatları hakkında girişimciler bilgilendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The socio-economicstructure of theprovince of Ardahan, which is thesubject of theresearch, andthesolutionproposalsrelatedtothedetermination of theproblemsrelatedtothisstructureandtherelationship of theregionwiththebackward spiral of thepastandpresentthesolutionproposals. Thissituationleads to manysocio-economicproblems as well as theincrease in migrationandtheincrease in urbanizationconditions at theplace of migration. Inthisstudy, whichaimstoevaluatethesocio-economicstructure of Ardahan andtoexaminetheexistingsocio-economicstructure as a whole, thisstudycomparesthepotentialproblemsthattheprovincemayface in thedevelopmentprocessandcompares it withthecountry in general. Existingproblemsandsolutionproposalsfortheseproblemsarediscussed in detail. Inaddition, thesectoralstructure is examinedandentrepreneursareinformedabouttheeconomicpotentialsandnewinvestmentopportunities of theprovince.