Sıçanlarda yüksek proteinli ketojenik diyetle aralıklı beslenmenin vücut kompozisyonuna etkisinde insülin direnci ve leptinin rolü
The role of insulin resistance and leptin in effect of intermittent feding with high protein ketogenic diet on body composition in rats
- Tez No: 612960
- Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN YELMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Fizyoloji, Nutrition and Dietetics, Endocrinology and Metabolic Diseases, Physiology
- Anahtar Kelimeler: ketojenik diyet, yüksek proteinli diyet, aralıklı beslenme, insülin direnci, leptin, ketogenic diet, high protein diet, intermittent feeding, insülin resistance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Obezite ve fazla kiloluluğun ülkemizde ve dünyada çocukluk çağından itibaren yaygınlığı hızla artmakta ve beraberinde getirdiği çok çeşitli kronik hastalıklarla toplumu ciddi şekilde tehdit etmektedir. Yüksek proteinli ketojenik diyetler ve aralıklı beslenmenin obezite ve metabolik sendrom için koruyucu olabileceği düşünülmektedir. Bu diyetlerin kesin etki ve sonuçları, insülin direnci ve leptinin bu diyetlerin işleyiş mekanizmasındaki rolü tam olarak aydınlatılamamıştır. Çalışmamız, yüksek proteinli ketojenik diyet ve aralıklı beslenme periyoduyla oluşturduğumuz beslenme şeklinin, vücut kompozisyonuna etkisinde insülin direnci ve leptin hormonunun rollerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. 32 adet non-obez, genç sıçanlar randomize 4 eşit gruba ayrıldı. Sıçanlara 6 hafta boyunca standart yem; serbest ve aralıklı, yüksek proteinli ketojenik yem de serbest ve aralıklı olarak verildi. Deney sonunda sıçanların vücut ve yağ kitlesinin ağırlığı ölçüldü. Alınan kan örneklerinde; açlık glikozu, leptin, insülin, HDL, LDL ve trigliseridler ölçüldü. Elde edilen veriler SPSS ver.20 programında Oneway Anova testini takiben post hoc Tukey HSD ve Dunnett t testi kullanılarak analiz edildi. En düşük vücut ağırlığı, aralıklı ve yüksek proteinli ketojenik diyet grubunda sonra sırasıyla serbest yüksek proteinli ketojenik diyet ve standart aralıklı diyet grubunda gözlendi. Grupların boyları benzerdi. En düşük yağ ağırlığı, aralıklı ve yüksek proteinli ketojenik diyet grubunda sonra standart aralıklı diyet grubunda gözlendi. En düşük kan glikozu, aralıklı ve yüksek proteinli ketojenik diyet grubunda gözlendi. Grupların hiçbirinde leptin, insülin, HDL, LDL ve trigliserid düzeylerinde değişim gözlenmedi. Sonuç olarak, bulgularımıza göre aralıklı yüksek proteinli ketojenik diyetin, biyokimyasal sağlık parametrelerini bozmadan kilo vermede diğer diyetlere göre daha etkili olduğu ve uyguladığımız diyetlerin büyüme ve gelişmeyi engellemediği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The prevalence of obesity and overweight in our country and in the world has been increasing rapidly since childhood and threatens the society with various chronic diseases. High protein ketogenic diets and intermittent nutrition are thought to be protective for obesity and metabolic syndrome. The exact effects and consequences of these diets, insulin resistance and the role of leptin in the functioning of these diets have not been fully elucidated. The aim of this study was to investigate the role of high protein ketogenic diet and intermittent diet on insulin resistance and leptin hormone and body composition. Thirty-two non-obese young rats were randomly divided into four equal groups. The rats were given standard diet, ad libitum and intermittent, and high protein ketogenic diet, ad libitum and intermittent for 6 weeks. At the end of the experiment, the body weight and fat mass of the rats were measured. Blood samples taken; fasting glucose, leptin, insulin, HDL, LDL and triglycerides were measured. The obtained data were analyzed by using Oneway Anova test in SPSS ver.20 program using post hoc Tukey HSD and Dunnett t test. The lowest body weight was observed in the intermittent and high protein ketogenic diet group followed by the ad libitum high protein ketogenic diet and standard intermittent diet group, respectively. The groups were similar in size. The lowest body fat mass was observed in the intermittent and high protein ketogenic diet group followed by the standard intermittent diet group. The lowest blood glucose was observed in the intermittent and high protein ketogenic diet group. There was no change in leptin, insulin, HDL, LDL and triglyceride levels in any group. As a result, according to our findings, it was shown that intermittent high protein ketogenic diet is more effective than other diets in weight loss without disrupting biochemical health parameters and the diets we apply do not prevent growth and development.