Bilgi ve belge yönetimi bölümü öğrencileri ile tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik programı öğrencilerinin gelecekteki benzer mesleki kaygıları
Similar future occupational anxiety of information and document management department students and medical documentation and secretarial programme students
- Tez No: 612977
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL İLKNUR SERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Eğitim ve Öğretim, Information and Records Management, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgi ve Belge Yönetimi, Kütüphane, Kütüphanecilik, Arşiv, Arşivcilik, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik, Tıbbi Sekreterlik, Kaygı, Mesleki Kaygı, Information and Document Management, Library, Librarianship, Archive, Archivist, Medical Documentation, Medical Documentation and Secretarial, Anxiety, Occupational Anxiety
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Kaygı, günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız, bilinmeyen durumlara ve özellikle geleceğe yönelik gelişen anlık ya da uzun soluklu olmak üzere değişkenlik gösteren durumsal merak, endişe, tasa olarak ifade edilmektedir. Mesleki kaygı ise, eğitim görülmekte olan mesleğe ilişkin bilinmeyen geleceğe yönelik olarak bireylerde ortaya çıkan endişe duygusudur. Geleceğe yönelik mesleki kaygı, özellikle günümüz gençleri üzerinde önemli ve büyük bir etkiye sahiptir. Çağımız şartları gereği iş bulma ve para kazanma gereksinimlerini karşılamak amacıyla meslek edinmek üzere lisans veya ön lisans düzeyinde eğitim almakta olan üniversite öğrencileri için mezuniyet sonrası döneme ilişkin işsizlik, uygun iş bulamama, işten çıkartılma, maaş, sosyal hak ve imkanlar konularında gelişen endişe ve korku genç bireylerin mesleki kaygı yaşamalarına neden olmaktadır. Kaygısını yönetebilen bireyler kaygıyı bir başarı aracına dönüştürebilirken, kaygısı içinde kaybolan bireyler için baş edilemeyecek bir hal alacaktır. Bu çalışmada, ortak tarihleri ve benzer mesleki özellikleri bulunan Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü ile Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı'nın mesleki durum ve şartları ortaya konarak, öğrenim görmekte olan öğrencilerin geleceğe yönelik mesleki kaygı unsurları ve bu unsurlara ilişkin kaygı düzeyleri incelenmiştir. Çalışma kapsamında Mesleki Kaygı Ölçeği (MKÖ) ve Mesleği Yapma Niyeti Ölçeği (MYNÖ) kullanılarak iki bölümün ortak mesleki kaygı tablosu ortaya çıkarılmış ve analiz edilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda değerlendirme ve yorumlar yapılarak öğrencilere, üniversitelere ve mesleki hakların iyileştirilmesine yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Anxiety, which is frequently encountered in daily life and developed for unknown circumstances, especially for the future varying in its instant or long-term aspect, is expressed as apprehension, worry and situational curiosity. On the other hand, occupational anxiety is the feeling of apprehension that occurs in individuals for the unknown future related to the occupation which is being trained for. Occupational anxiety regarding the future has a significant and crucial impact especially on today's youth. Anxiety and fear, which arise as a result of post-graduate unemployment, inability to find a suitable job, dismissal, salary, social rights and opportunities, lead to occupational anxiety for young individuals who study at the undergraduate or associate degree level in order to meet the requirements of finding a job, earning money in accordance with the conditions of our age, and to take up a profession. While individuals who can manage anxiety can turn anxiety into a tool for success, it will give rise to incapability to cope with for individuals who are lost in their anxiety. In this study, the elements of future occupational anxiety of the students who are studying and the anxiety levels concerning these elements are examined by presenting the professional status and conditions of the Department of Information and Document Management and Medical Documentation and Secretarial Programme, which have a common history and similar professional characteristics. Within the scope of the study, using the Occupational Anxiety Scale and the Intention of Occupational Commitment Scale, the common occupational anxiety table of the two departments is identified and analysed. In line with the data obtained, recommendations related to the improvement of occupational rights, students and universities are presented by evaluation and commentary.