Yağ transferi; Parotidektomi sonrası estetik ve fonksiyonel sonuçlar
Fat transfer; Aesthetic and functional outcomes after parotidectomy
- Tez No: 613065
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLDA SÜSLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Parotidektomi, yağ grefti, Frey Sendromu, kozmetik, rekonstrüksiyon, Parotidectomy, fat graft, Frey Syndrome, cosmesis, reconstruction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Çalışmamızda parotidektomi sonrası rekonstrüksiyonda kullanılan en blok ve lipoenjeksiyon yöntemleriyle yağ grefti uygulamalarının; parotidektomi sonrası rekonstrüksiyon yapılmayan hastalara göre Frey Sendromu'nu önleme ve yüzdeki kozmetik deformiteleri düzeltmedeki etkisinin istatistiksel olarak incelenmesi hedeflendi. Parotiste preoperatif İİAB/MRG bulguları ile benign kitlesi olan, 18-65 yaş aralığında 77 hasta çalışmaya dahil edildi ve 3 gruba ayrıldı. Grup 1'e yalnız parotidektomi yapılan 30 hasta, Grup 2'ye parotidektomi sonrası en blok yağ grefti uygulanan 26 hasta, Grup 3'e ise lipoenjeksiyon yöntemiyle yağ grefti uygulanan 21 hasta alındı. Tüm gruplarda hastalara; postoperatif 1. yılda Frey Semptomları sorgulaması, Minor Testi, Vizüel Analog Skala ile estetik durumunun skorlaması yapılarak, postoperatif komplikasyonların tamamı kaydedildi. Grup 2 ve 3'teki hastalara ise çıkarılan tümör hacmi, konulan yağ grefti hacmi, postoperatif 1. hafta ve 1. yılda MRG ile yağ greftinin hacim ölçümü yapılarak rezorpsiyon oran hesaplaması, postoperatif 24. saatte donör sahada Wong-Baker ağrı skorlaması yapıldı. Tüm gruplarda intraoperatif tümör hacim ortalaması 18±10,8 cm3 hesaplandı; 3 grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p:0,754). Grup 2'deki hastalarda ortalama intraoperatif yağ grefti hacmi 23±7,59 cm3, Grup 3'teki hastalarda 15±7,34 cm3 bulundu; Grup 2'deki ortalama intraoperatif yağ grefti hacmi, Grup 3'e göre istatistiksel olarak anlamlı ölçüde yüksek saptandı (p:0,010). Bu verilere göre intraoperatif tümör hacmine oranla Grup 2'de %13,7 fazla yağ grefti konulduğu, Grup 3'te ise %24,5 daha az hacimde yağ grefti ile düzeltme yapıldığı hesaplandı. Grup 2 ve 3'teki hastaların ortalama yağ grefti rezorpsiyon oranları sırasıyla %50,75±21,20 ve %48,59±17,93 olarak hesaplandı ve yüzdeler arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p:0,711). Grup 2'deki hastalarda yağ grefti alımında harcanan süre, Grup 3'teki hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı ölçüde daha uzun bulundu (p:0,046). Grup 2'deki donör sahadaki kanama miktarının Grup 3'e göre istatistiksel olarak anlamlı ölçüde yüksek olduğu saptandı (p0,05). Grup 2 ve 3'teki hastalarda Frey Sendromu'na yönelik semptomların ve Minor Testi pozitifliğinin olmadığı, Grup 1'de Frey Sendromu semptomlarının ve Minor Testi pozitifliğinin Grup 2 ve 3'e göre anlamlı derecede fazla görüldüğü tespit edildi (p: 0,019).
Özet (Çeviri)
The aim of the study is the statistical survey of influence and differences in facial defect reconstruction as well as Frey syndrome prevention between patients who undergone reconstruction with fat graft via en bloc, lipofilling techniques and control group in whom reconstruction was not carried out. 77 patients aged between 18-65 who were diagnosed with benign tumors by the aid of FNAC/MRG were included and divided into three groups: 30 patients who underwent parotidectomy surgery only called Group 1; 26 patients who underwent en bloc fat transfer after parotidectomy called Group 2; 21 patients who underwent fat transfer with lipofilling after parotidectomy called Group 3. Postoperative Frey Symptoms have interrogated, Minor Test has done, aesthetical VAS score and complications has documented in all patients. Volume of the extracted tumour and transferred fat graft as well as volumetric evaluation and resorption rates of aforementioned grafts were evaluated by the aid of MRI which was carried on at first week and first year of postoperative follow-up, Wong-Baker pain scoring was carried out at postoperative 24. hour in patients of Group 2 and 3. There was no statistical significance in resected mean of tumor volume (18±10,8 cm3) between three groups (p:0,754). However the volume of transfered fat revealed significant difference between Group 2 and 3 (23±7,59 cm3; 15±7,34 cm3) respectively. There was statistical significance that intraoperative transfered fat graft volume mean of Group 2 (23±7,59 cm3 ) was higher than Group 3 volume mean (15±7,34 cm3) (p:0,010). According to this data; %13,7 overcorrection with fat graft has done in patients of Group 2 and %24,5 less fat graft has transfered in comparison with resected tumor volume in patients of Group 3. Mean fat graft resorption rates in groups 2 and 3 were calculated to be %50,75±21.20 and %48.59±17.93 respectively and no significant difference was detected (p:0.771). Loss of time while harvesting the fat graft was also higher than in patients of Group 2 in comparison with patients of Group 3 (p:0,046). There was statistical significance that mean blood loss from donor site in patients of Group 2 was higher than in patients of Group 3 (p0.05). There wasn't any Frey Syndrome symptom and Minor Test positivity in patients of Group 2 and 3; in contrast to the patients of Group 1 (p: 0,019).