Sağlık hizmetlerinde Yhita ve Yedi Muda'nın karşılaştırması: Bir üniversite hastanesi örneği
Comparison of Yhita and Seven Muda in health care: A university hospital example
  1. Tez No: 613066
  2. Yazar: ESRA KÜLEKÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NURULLAH KURUTKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Yalın, Yalın Yönetim, İsraf, Muda
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, hastane işletmelerinde israfa yol açan adımların belirlenmesidir. Diğer bir amaç ise, iki israf metodundan daha geniş bir israf değerlendirme metodu geliştirmektir. İki israf değerlendirme metodu kullanılmıştır. Birinci metot, Yatan Hasta İsraf Tanımlama Aracıdır (YHİTA). YHİTA, Servis, Taburcu, Bakım, Teşhis ve Tedavi Modüllerinden oluşmaktadır. İkinci metot ise yalın hizmet ve üretimde sıklıkla kullanılan 7 muda metodudur.YHİTA metodunda belirlenen genel israf oranı ön çalışmada %31 asıl çalışmada %38,6 bulunmuştur. Yedi Muda açısından genel israf oranı %36,3'tür. İsrafın en çok olduğu servis %53,6 enfeksiyon hastalıkları servisidir. En fazla orana sahip muda %47,1 ile insan potansiyelidir. En az orana sahip muda ise %9,3 fazla stoktur. Bu iki modelden yola çıkarak daha kapsamlı YHİTA bazlı bir model oluşturulmuştur. Yeni model, her iki modeldeki bütün israf çeşitleri ile bu iki modelde yer almayan israflardan oluşturulmuştur. Böylelikle hastanelerde yer alan bütün israflar için daha ayrıntılı bir ölçüm metodu geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study, identifying the issues causing waste in hospital establishments. Another purpose is, to develop a wider assessment waste method than two waste methods. Two waste assessment methods were used. The first method is, Hospital Inpatient Waste Identification Tool. Hospital Inpatient Waste Identification Tool includes service, discharge, care, diagnosis, and treatment. The second method is the seven wastage methods commonly used in lean service and production.The overall wastage rate determined by the Hospital Inpatient Waste Identification Tool. Hospital Inpatient Waste Identification Tool was %31 in the preliminary study and %38,6 in the main study. In the 7-Waste method, the overall waste rate is %36,3. The most wasted service is infectious diseases service with %53,6. The highest rate of waste is human potential with %47,1. The minimum rate of waste is %9.3 with extra stock.Based on these two models, a more comprehensive Hospital Inpatient Waste Identification Tool model was created. The new model includes all types of waste in both models and the types of waste not included in both models. Thus, a more detailed measurement method has been developed for all wastes in hospitals. Keyword:Lean, Lean Management, Waste, Muda