İncil'e farklı bir yaklaşım: Tolstoy örneği
A different approach to the Bible: The case of Tolstoy
- Tez No: 613109
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ BATUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hıristiyanlık, İncil, Tolstoy, Mesih, Kutsal Ruh, Christianity, Bible, Tolstoy, Messiah, The Holy Spirit
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Araştırmamızın konusu Lev Nikolayeviç Tolstoy'un, İncil üzerinde çalışarak hazırladığı 'İncil'in Kısa Bir Özet'i adlı eserden hareketle Hıristiyan kutsal kitapları arasında önem addedilen İncil metinlerine karşı farklı bir bakış tarzının olduğunu ortaya koymaktır. Çalışmamız giriş, iki ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmamızın problemi, amacı, kapsamı, yöntemi ve mahiyeti hakkında genel bir bilgi verilmiştir. Birinci bölümde ise Hıristiyan kutsal kitaplarından İncil'in tanımı, kimler tarafından hangi oluşum süreçlerinden geçerek hazırlandığı, tarih içerisinde İncil metinleri ile ilgili ortaya konulan farklı seslerin neler olduğu ve tezimizde iddia edildiği gibi bir İncil metninin imkânı konularına yer verilmiştir. Ve Tolstoy'un hayatı ve eserleri hakkında kısa bir bilgi verilmiştir. Ardından din anlayışı ile çokça tartışılan anarşist olup olmadığı husus ile ilgili yan başlıklar açılarak bu konulara değinilmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde ise çalışmamızın ana gövdesini oluşturan Tolstoy'un eserinin incelenmesine geçilmiştir. En son ise sonuç kısmında eser hakkında genel kanaatlere yer verilerek ileri sürdüğümüz İncil'in yeniden yorumlanabilmesine dair tezimiz tartışılmıştır. Bu çalışmada, Hıristiyan kutsal kitapları üzerine yapılan bir araştırma olması nedeniyle ilk olarak dört İncil metni olan Markos, Matta, Luka ve Yuhanna kutsal kitapları ile Rus yazarın 'İncil'in Kısa Bir Özeti' adıyla Türkçeye tercüme edilen eseri başlıca ana kaynak olarak kullanılmıştır. Bunun yanı sıra İncil üzerine yazılan bazı çalışmalar ile Tolstoy'un diğer eserleri bu araştırmada yardımcı kaynak olarak kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of our research based on a short summary written by the Lev Nikolayevich Tolstoy; where he put forth that there is a different way at looking at biblical texts considered important among the Christian holy books. Our study consists of an introduction, two main sections and a conclusion.In the introduction part of our study there is general information given about the problem, the goal of the study, the coverage and the method used. In the first part, the definition of the Bible from the Christian holy boks, the process by which it was prepared by whom, what are the different voices revealed in the history of the Bible texts and the possibility of a Bible tezt as claimed in our thesis are given. And a brief information about the life and Works of our author Tolstoy. Subseguently, subheadings about whether or not anarchist was widely discussed with the understanding of religion were opened and these issues were addressed. In the second part of, study of Tolstoy's work, which constitutes the main body of our study, was started. Eventually, in the conclusion part, the general opinions about the work are given and reinterpretation of the Bible has been discussed. In this study, since it was a research on Christian holy books, first the four biblical texts, Mark, Matthew, Luke and John, and the work of the Russian author, translated into Turkish under the title 'A Brief Summary of the Bible', were used as the main source. In addition to this, some Works written on the Bible and other Works of Tolstoy were esed as an auxiliary in this research.