OKB hastaları, etkilenmemiş kardeşleri ve kontrol grubunda yapısal mr görüntülemelerinin karşılaştırılması
Comparison of structural mri imaging in ocd patients, unaffected siblings and control group
  1. Tez No: 613127
  2. Yazar: NEBİLE NUR DİKMEER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NABİ ZORLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: OKB, Beyin Görüntüleme, Endofenotip, Kotikal Kalınlık, Yüzey Alanı, Subkortikal Hacimler, OCD, Brain Imaging, Endophenotype, Cotical Thickness, Surface Area, Subcortical Volumes
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Son yıllarda Obsesif Kompulsif Bozukluk patogenezinde nörogörüntüleme üzerine araştırmaların yoğunlaştığı görülmektedir. Hastalığın prognozunda, tedavi yanıtını öngörmede gelecekte nörogörüntüleme bir endofenotip olabilir. Etkilenmemiş birinci derece akrabalardaki yapısal beyin görüntüleme bulguları hastalığa yatkınlıkla ilişkili beyin yapılarını belirlemede önemli veriler sağlayabilir. Bu çalışmada, OKB tanılı hastalar, etkilenmemiş kardeşleri ve sağlıklı kontroller arasında Yapısal MRG farklılıkları olup olmadığını araştırmayı amaçladık. OKB tanısı olan 29 hasta (n=29) , kardeşleri (n=21) ve ruhsal hastalık öyküsü olmayan 30 sağlıklı kontrol (n=30)'e MRG çekildi. Tüm grupların kortikal kalınlığı, kotikal yüzey alanı ve subkortikal hacim ölçümleri yapıldı. T1 görüntüleri, FreeSurfer yazılımı kullanılarak analiz edildi. Sol ve sağ hipokampus, amigdala, talamus, nukleus akumbens, kaudat çekirdek, putamen, pallidum ve intrakraniyal hacimler (ICV), FreeSurfer'de uygulanan beyin yapılarının volümetrik ölçümleri için otomatik prosedürle hesaplandı. Sağ yarımkürede SIB grubu, sağlıklı kontrollere göre, esas olarak insulada kalınlıkta anlamlı azalma gösterdi.Sol yarıkürede SIB ve HC grupları arasında kalınlık ve yüzey alanı açısından anlamlı fark yoktu. OKB ve SIB grupları arasında kortikal kalınlık ve yüzey alanı açısından anlamlı fark yoktu. OKB'de nörogörüntüleme çalışmaları fazla sayıda bulunmasına rağmen aile katılımlı çalışmalar oldukça azdır. Klinik çalışmalarda farklı sonuçlar bulunması ve az sayıda çalışma olması nedeniyle çalışmamızın literatüre katkı sağladığını düşünmekteyiz. Bu alanda mekanizmaların tam olarak aydınlatılması için geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Research on neuroimaging has been intensified in the pathogenesis of obsessive-compulsive disorder.Future neuroimaging may be an endophenotype in predicting treatment response in the prognosis of the disease.Structural brain imaging findings in unaffected first-degree relatives may provide important data for identifying disease-related brain structures. In this study, we aimed to investigate whether there are structural MRI differences between OCD patients, unaffected siblings and healthy controls.MRI was performed on 29 patients with OCD (n = 29), siblings (n = 21) and 30 healthy controls (n = 30) without any history of mental illness. Cortical thickness, cortical surface area and subcortical volume of all groups were measured. T1 images were analyzed using FreeSurfer software. Left and right hippocampus, amygdala, thalamus, nucleus accumbens, caudate core, putamen, pallidum and intracranial volumes (ICV) were calculated by automated procedure for volumetric measurements of brain structures applied in FreeSurfer. In the right hemisphere, the SIB group showed a significant decrease in thickness, mainly in the insula, compared to healthy controls. There was no significant difference in thickness and surface area between the SIB and HC groups in the left hemisphere. There was no significant difference between OCD and SIB groups in terms of cortical thickness and surface area. Although there are many neuroimaging studies in OCD, family participation studies are quite low. We think that our study contributes to the literature due to the fact that there are different results in clinical studies and there are few studies.Large sample studies are needed to fully elucidate the mechanisms in this area.