Aşırı madde kayıplı kanal tedavili dişlere uygulanan CAD-CAM destekli endokron ve direkt kompozit restorasyonların klinik performanslarının değerlendirilmesi
Evaluati̇on of cli̇ni̇cal performance of CAD-CAM endocrownand di̇rect composi̇te restorati̇ons on the endodonticallytreated teeth wi̇th excessi̇ve materi̇al loss
  1. Tez No: 613128
  2. Yazar: EKİN GÖRKEM UYSAL UZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL YAŞA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: kanal tedavili dişler, direkt kompozit, posterior restorasyon, CAD/CAM, endokron, rezin nano-seramik
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Giriş-Amaç: Kanal tedavisi görmüş dişlerin sekiz yıl sonra ağızda kalma oranının yüksek insidansa sahip olduğu literatürde bildirilmektedir. Bu yüksek orana rağmen, yapılan prospektif bir çalışmada endodontik tedavili dişlerin %17,8'lik oranla çekimine sebep olan en önemli faktörün restore edilemeyen tüberkül kırıkları olduğu rapor edilmiştir. Kanal tedavili dişlerin kırılmaya yatkınlığı, su kaybına bağlı kırılgan bir yapının oluşmasından ziyade, giriş kavitesi preparasyonuna, endodontik tedavi sırasında yapılan ara işlemlere, post boşluğu hazırlık işlemlerine ve çürük veya restorasyon sırasında zayıflatılmış diş dokusuna bağlıdır. Bu yüzden kanal tedavili dişleri kırılmalara karşı desteklemek için kalan diş dokusunun korunması ve güçlendirilmesi çok önemlidir. Randomize kontrollü ve tek merkezli bu çalışmanın amacı, aşırı madde kayıplı kanal tedavili dişlere uygulanan cad-cam destekli endokron ve direkt kompozit restorasyonların klinik performanslarının değerlendirilmesidir. Mataryal-Metod: 58'i kadın ve 46' sı erkek olmak üzere toplam yüz dört hasta çalışmaya dahil edildi. 37 premolar, 80 molar diş olmak üzere MOD kaviteye sahip toplam 117 dişe restorasyon uygulandı. Yapılan randomizasyon sonucunda. 59 dişe tüberkül kaplama tekniği ile direkt kompozit restorasyon (Filtek Z550, 3M ESPE, ABD) uygulanırken, 58 diş CAD/CAM sistemi kulanılarak rezin nano-seramik içerikli (Lava Ultimate 3M ESPE, ABD) endokron restorasyonlar ile üreticilerin önerileri doğrultusunda tedavi edildi. Klinik değerlendirmeler 1.hafta, 6.ay, 1.yıl 2.yıl da FDI kriterlerine göre yapıldı. Elde edilen veriler Friedman's ANOVA ve Mann-Whitney U testleri ile analiz edildi. Sonuç: İki yıllık takip sonucunda yapılan kontrollerde her iki restorasyonda başarılı klinik performans sergiledi. Cad/cam restorasyonun klinik başarısı % 100 iken direkt kompozit restorasyonun başarısı%98idi. İki yıl sonunda direkt kompozit 96 restorasyonların yüzey renklenmesinde klinik kabul edilebilir sınırlar dahilinde anlamlı bir artış gözlendi. İki grup arasında yüzey parlaklığı, yüzey renklenmesi, marjinal adaptasyon, aproksimal anatomik form, radyolojik değerlendirme ve periodontal cevap kriterlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlendi. CAD/CAM destekli endokron restorasyonlar ile direkt kompozit restorasyonlar arasında kısa takip döneminde benzer başarı yüzdesi göstermesine rağmen hafif değişimler dikkate alındığında CAD/CAM destekli endokron restorasyonlar FDI kriterlerine göre daha başarılı bulundu.
Özet (Çeviri)
Introduction-Aim: It is reported in the dental literature that there is a high survival incidence of endodontically treated teeth after 8 years. Despite of high incidance, a prospective study show that the most important factor that leads to extraction of endodontically treated teeth in percentage of %17.8 is non-restorable cusp fractures. Fracture tendency of endodontically treated teeth is depended on access cavity preparation, endodontic procedures, post space preparation and weakened tooth structure by caries or operative procedures, rather than fragile structure after water loss of enodontically treated teeth. Therefore, preservation of tooth structure and reinforcement are important to support endodontically treated teeth against fracture. The aim of this randomized, controlled, single centre clinical trial was to evaluate the one year clinical performance of CAD/CAM fabricated resin nano-ceramic endocrown restorations and direct posterior composite restorations on the endodontically treated teeth with excessive material loss. Materials-Methods: One hundred and four patients, 58 female and 46 male, were included in the study. A total of 117 teeth, 37 premolar and 80 molar, with a MOD cavity were restored. As a result of randomization, 59 teeth were treated with direct composite restoration (Filtek Z550, 3M ESPE, USA) applying cuspal coverage technique; 58 teeth were treated with resin nano-ceramic endocrown restorations (Lava Ultimate 3M ESPE, USA) by using CAD / CAM. Clinical evaluations were scored according to FDI criteria at 1st week, 6th month, 1st year and 2nd year.