Development of a road map and emergency help and detection system for disaster search and rescue operations
Afet yönetimi arama ve kurtarma operasyonları için yol haritası ve acil durum yardım ve tespit sistemi geliştirilmesi
- Tez No: 613162
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT ÇAKIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Arama ve Kurtarma, Canlı Tespit, Acil Durum Yardım ve Tespit Sistemi, İnovasyon, Turkey, Search and Rescue, Life Detection, Emergency Help and Detection System, Inovation
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Sayfa Sayısı: 371
Özet
İnsanoğlu gelmiş olduğu bilgi ve teknoloji düzeyine karşın, doğal afetlere neden olabilen deprem, kuraklık, volkanik patlama gibi doğal olayların oluşumu ve engellemesinde yetersiz kalmaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki üssel artış ile insan nüfusunun ve hareketliliğinin artması sonucu doğal afetlerin yanı sıra insan kaynaklı teknolojik afetler de toplumsal yaşantıyı ve ekonomileri derinden etkiler hale gelmiştir. Bu afetlerin etkilerinden kurtulmak veya bunların toplum üzerindeki etkilerini en aza indirmek için araştırmalar yapmak, çeşitli planlar geliştirmek gerekmektedir. Afetlerin önlenemez olduğu konusunda ortak bir anlayış mevcuttur ve afetlerin etkilerini en aza indirmek, can kaybını azaltmak, toplumsal etkilerini hafifletmek ve hayatı bir an önce normal akış düzenine geri döndürebilmek için yöntemler araştırılmıştır. Bu konuda afet sonrasında görev alacak arama ve kurtarma ekiplerine çok iş düşmektedir. Bu araştırma çalışmasında, arama ve kurtarma ekiplerinin enkaz altında hayatta kalan insanların bilgilerine ulaşma süresinin, kullandıkları teknolojilerin kurtarma faaliyetleri ve arama kurtarma politikaları üzerine etkisi araştırılmıştır. Afet sonrası bölgede bulunanlar tarafından kullanılabilecek ve arama süresini kısaltacak bir inovatif model önerisi sunulmuştur. Bu tez çalışmasında hem uzman görüşlerinden hem projeden elde edilen verilerle bir model ortaya konulmuştur. Bu model üzerinden Türkiye'de afet yönetiminde uygulanan politikalar, uygulanan süreçler ve kullanılan teknolojilere yönelik öneri seti geliştirilmiştir. Son bölümde ise alınan dersler ve sonraki çalışmalara esas öneriler anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Despite humanity is advanced so much in information and technology, it is still not able to interfere or change natural disasters like earthquakes, volcanic explosions and droughts. Along with natural disasters, caused by immersive improvements made in information technologies, technological disasters are also become a big problem in our societies today. New researches need to be made in order to minimize or completely eliminate the effects of these human-based disasters. There is a common understanding that disasters cannot be avoided and studies had been made to minimize the effects of disasters, to reduce life losses, to bring order back to life as soon as possible and to lighten communal effects. For this to happen, a lot of work force and commitment are needed by search and rescue teams. In this research, the time passed for the search and rescue teams to reach the data of the survivors under the wreckage and how reducing this time affects the actual rescuing process and disaster management politics is being investigated. An innovative model proposed to minimize the search period and make it available for local search & rescue operations especially for first responders. In this thesis; a model is developed from both expert opinions and data from the project. With this model, a recommendation set is produced intended for the technologies used, processes that are applied and policies that are used in disaster management in Turkey. In the last part, suggestions on lessons learned and further studies are explained.