Kobi'ler için alternatif finansman yöntemleri: Ara finansman modeli ve Türkiye'de uygulanabilirliği
Alternative financial instruments for Smes: Mezzanine finance model and its feasibility in Turkey
- Tez No: 613161
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HABİL GÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, Mezzanine, Ara Finansman, Rekabet, Kredi, SME, Mezzanine Finance, Alternative Financing, Competitiveness, Credit
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Ülkemizde ve dünyada KOBİ olarak da bilenen küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin sayısı büyük şirketlere oranla çok daha fazla olmasına rağmen, bu şirketlerin toplam ekonomideki payı çok küçüktür. Bu ters orantı belli bir takım problemlerin olduğunu ortaya çıkarması bakımından yeterlidir. Bu problemlerin en önemlisi de KOBİ'lerin karşılaştığı finansal problemlerdir. Karşılaşılan finansal problemler sonucunda firmaların zayıf olan rekabet gücü daha da zayıflamaktadır. Bunun üzerine bir de bankaların ve diğer finans kuruluşlarının KOBİ'lere yeteri kadar kredi sağlamaması ve devlet kurumlarının yeterince önem göstermemesi de eklenince KOBİ'lerin rekabet gücü gitgide yok olma eğilimine girmektedir. Araştırma kapsamında KOBİ'ler için bir başka finansman sağlama yönetimi olan ara finansman (Mezzanine Finans) modeli incelenmiştir. Bu modelin ayrıntılı tanımı yapılmış ve diğer ülkelerdeki kullanımları incelenmiş ve buradan yola çıkarak Türkiye'deki uygulanabilirliği araştırılmıştır. Araştırmada anket yöntemi kullanılarak İzmir'deki 388 KOBİ'nin finansal sorunları, bunları çözmek için kullandıkları yöntemlerle, ara finansmanın ankete katılan KOBİ'lerdeki bilinirliği tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmalarla ortaya çıkan sonuçlarda araştırmacılar ve finans birimi yöneticileri için bilgiler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Although the number of the small and medium enterprises, which is known as SME, is higher than the number of the large businesses, their share in the economy is relatively smaller. This inverse relationship indicates that there is a problem. One of the most important problems that SMEs encounter is financial problems. As a result of these financial problems, the low-level competitiveness of SMEs falls more. Whatsmore, the low level of importance given by the government to SMEs and insufficent loans provided for SMEs by the banks and other financial instutions tend to disappear the competitiveness of SMEs gradually. With this study, the mezzanine finance model, which is another funding method for SMEs, has been analysed. Depending on the use of the mezzanine finance model in another countries, its applicability in Turkey has been also studied. As a result of a survey of 388 SMEs in Izmir, the financial problems that SMEs encounter, the methods to solve these problems and the awareness of mezzanine financing model was tried to be determined. The results revealed by the study provide suggestions for finance managers and researchers in this field.