Pax Americana or US against the world? A comprehensive analysis of American foreign policy after the cold war
Amerikan barışı mı Amerika dünyaya karşı mı? Soğuk savaş sonrası Amerikan dış politikasının kapsamlı analizi
- Tez No: 613201
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MARELLA BODUR ÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Liberal Uluslararası Düzen, Amerikan Dış Politikası, Güç Politikası, Yapısal Realizm, Strateji Çalışmaları, Liberal International Order, U.S Foreign Policy, Great Power Politics, Structural Realism, Strategic Studies
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Liberal Uluslararası Düzen'in geleceği, Uluslararası İlişkiler (Uİ) alanındaki en önemli gündem maddelerinden birisi konumundadır. Dünya, bir süredir, tarihteki en barışçıl ve müreffeh dönemlerden birisine tanıklık etmektedir. Ancak, Çin'in büyük bir güç olarak yükselişi ve sağ-popülist otoriter yönetimlerin dünyanın her yerinde görülmeye başlanması gibi faktörler, Uİ alanında çalışanları Liberal Uluslararası Düzen'in geleceğini sorgulamaya yöneltti. Bu tezde, Liberal Uluslararası Düzen'in karakteristik özellikleri, bu düzene yönelik tehditler ve düzenin geleceği gibi konular teorik düzlemde tartışılacaktır. Dahası, Amerika Birleşik Devletleri(ABD) en güçlü devlet olduğu için; ABD'nin sistemdeki rolü ve Soğuk Savaş sonrası ABD Dış Politikası, güç politikası üzerinden değerlendirilecektir. Ayrıca, Avrupa ve Asyalı müttefiklerine güvenlik sağlama gibi bazı geleneksel ABD politikaları, yapısal realizm perspektifinden ele alınacaktır. Dolayısıyla, bu tez çalışması bir bakıma Amerikan Dış Politikası ve Stratejisi çalışması olacaktır.
Özet (Çeviri)
The future of the liberal international order is one of the most discussed topics in International Relations (IR). The world has been witnessing one of the most peaceful and prosperous eras in any time in history. Yet, numerous factors such as China's rise as a great power and rising right-wing populist authoritarianism around the globe have pushed scholars to question the future of the liberal international order. This thesis focuses on the characteristics of the liberal international order, threats against it and the future of world politics. Moreover, it analyzes role of the U.S. in the international system and American foreign policy after the Cold War through the point of power politics since the U.S. is the strongest state in the world. Traditional American foreign policy choices such as providing security to its European and Asian allies are examined within the framework of structural realism. This thesis argues that the liberal international order already collapsed and it predicts that great power politics will be the focal point of the new era.