Öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile kültürel sermayeleri ve aralarındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of teachers' lifelong learning tendencies and cultural capital in terms of some variables
  1. Tez No: 613202
  2. Yazar: ŞEBNEM AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN İFLAZOĞLU SABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel sermaye yeterliliği, sınıf öğremeni, yaşam boyu öğrenme eğilimi, Cultural capital competencies, primary school teacher, lifelong learning
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme eğilimlerini ve kültürel sermaye yeterliklerini belirlemektir. Araştırmada öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile kültürel sermaye yeterlikleri cinsiyet, yaş, kıdem, eğitim durumu, mesleğe ilişkin görüş, kitap okuma sıklığı, anne-baba eğitim durumu ve aylık toplam gelir değişkenleri açısından incelenmiştir. İlişkisel tarama modelinde olan araştırmanın örneklemini 2018-2019 eğitim öğretim yılında Adana ili merkez ilçelerinde (Çukurova, Seyhan, Yüreğir, Sarıçam) görev yapan 419 sınıf öğretmeni oluşturmuştur. Bu araştırmada veriler“Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimi Ölçeği”“Kültürel Sermaye Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgiler formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler ile birlikte Mann Whitney-U testi, Kruskal Wallis testi ve Korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin ”kısmen uyuyor“ aralığında yani yaşam boyu öğrenme eğilimine sahip oldukları belirlenmiştir. Öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme eğilimleri cinsiyet, yaş, mesleğe ilişkin görüş, kitap okuma sıklığı, anne eğitim durumu, kardeş sayısı, aylık toplam gelir değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir biçimde farklılık gösterirken; kıdem, eğitim durumu ve baba eğitim durumu değişkenlerine göre farklılaşmamaktadır. Öğretmenlerin kültürel sermaye yeterlikleri yüksek bulunmuştur. Öğretmenlerin kütürel sermaye yeterliklerinin kıdem, kitap okuma sıklığı, anne-baba eğitim durumu değişkenlerinden istatistiksel olarak anlamlı bir biçimde etkilediği ancak cinsiyet, yaş, eğitim durumu, mesleğe ilişkin görüş, kardeş sayısı ve aylık toplam gelirlerine göre anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir. Öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile kültürel sermaye yeterlikleri arasında orta düzeyde (r=.383) anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Sonuç olarak elde edilen bulgular ışığında yaşam boyu öğrenme ve kültürel sermayenin birbiriyle etkileşim içerisinde olan iki nitelik olduğu; yaşam boyu öğrenme eğilimi arttıkça kültürel sermayeninde artacağı görülmüştür. Öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile kültürel sermayelerinin yüksek çıkması ”aktarım" yoluyla yetiştirdikleri öğrencilerinde de bu niteliklerin yüksek olmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the lifelong learning tendencies and cultural capital competencies of teachers. In this study, teachers' lifelong learning tendencies and cultural capital competencies were examined in terms of variables such as gender, age, seniority, education level, opinion about the profession, frequency of reading books, parental education status and monthly total income level. The sample of the study, which is a relational survey model, was composed of 419 primary school teachers working in the central districts of Adana (Çukurova, Seyhan, Yüreğir, Sarıçam) in the 2018-2019 academic year. In this research, data were collected by using“Lifelong Learning Tendency Scale”,“Cultural Capital Scale”and personal information form prepared by the researcher. Data were analyzed by using descriptive statistics, Mann Whitney-U test, Kruskal Wallis test and Correlation. As a result of the research, it was observed that the lifelong learning tendencies of the teachers had a tendency to be lifelong learning within the“partially fits”range, which means that there is a significant difference according to gender, age, professional opinion, frequency of reading, mother education level, number of siblings and total monthly income, while no significant difference has been found according to seniority, graduation status and father education level. Teachers' cultural capital competence was found to be high. It was determined that the cultural capital adequacy of the teachers significantly affected by the variables of seniority, reading frequency, mother education level and father education level but did not show significant difference according to gender, age, graduation status, profession opinion, number of siblings and monthly total income level. There is a moderate (r = .383) significant relationship between teachers' lifelong learning tendencies and cultural capital adequacy. In the light of the findings, lifelong learning and cultural capital found to be two interacting qualities and while the lifelong learning tendency increase, the cultural capital also increase. Teachers' lifelong learning tendencies and the high level of their cultural capital will contribute to their high qualifications in the students they train through“transference”.