The relationships between time management skills and activity participation among METU members
ODTÜ mensuplarının zaman yönetim becerileri ile spor aktivitelerine katılımları arasındaki ilişki
  1. Tez No: 613267
  2. Yazar: CAN YALÇIN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SETTAR KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Spor Aktiviteleri, Zaman Yönetimi, Sports, Sports Activities, Time Management
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı gönüllü olarak spor faaliyetlerine katılan çeşitli yaş ve statü gruplarındaki kişilerin zaman yönetim becerilerinin demografik ve katılım durumu düzeyinde incelenmesi ile ilişki ve farklılık durumunun ortaya konmasıdır. Araştırmada, Orta Doğu Teknik Üniversitesi spor müdürlüğünce planlanan faaliyetlere gönüllü olarak kayıt yaptıran, ancak sonrasında çeşitli gerekçelerle faaliyetlere düzenli devam etmeyen katılımcılar ile faaliyetlere düzenli devam eden katılımcıların demografik özellikleri ile zaman yönetim becerileri arasındaki fark ve ilişkiler araştırılmıştır. Çalışmada kullanılan veriler, katılımcılara internet üzerinden uygulanan Zaman Yönetimi Envanteri anketi ile toplanmıştır. Çalışmanın bağımlı değişkenleri zaman yönetimi anket değerleridir. Bağımsız değişkenleri ise; katılımcıların cinsiyetleri, yaşları, statüleri ve seçmiş oldukları spor branşlarıdır. Elde edilen veri analizi için SPSS v.24 programı kullanılmıştır. Katılımcıların spor faaliyetlerine katılım durumları ile cinsiyet, yaş, statü ve seçilen branş değişkenleri arasındaki ilişkisini ölçmek için ki-kare testi uygulanmıştır. Benzer şeklide katılımcıların, zaman yönetimi becerileri ile katılım durumları arasındaki farklılığı ölçmek için t testi ve ANOVA testleri yapılmıştır. Test sonuçlarına göre katılımcıların demografik özellikleri ile katılım durumları arasında anlamlı bir ilişki söz konusudur. Düzenli ve düzensiz katılım durumu ile zaman yönetimi alt ölçekleri (planning, attitude, wasters) arasında yapılan analizler sonucunda sadece zaman tutumları becerisinde anlamlı bir farklılaşma tespit edilmiştir. Katılımcıların yüzde doksan seviyesinde kadın olduğu görülmektedir. Yapılan ANOVA analizlerine göre yaşı daha genç olan katılımcılar ile daha yaşlı olanlar arasında, bütün alt ölçekler düzeyinde anlamlı bir fark bulunmuştur. Seçilen branşlara göre katılımcılar arasında herhangi bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the time management skills of people with different demographic features who voluntarily participate in sports activities. In the study, the differences and relationships between the demographic characteristics and time management skills of the participants who voluntarily enrolled in the activities planned by the sports directorate of the Middle East Technical University were investigated. The examination was made according to the volunteer participation levels and demographic characteristics. The data of the thesis were collected by time management questionnaire applied to the participants. The dependent variables of the study were skill values consisting of time management questionnaire subscales. The independent variables were; gender, age, status and sports branches of the participants. SPSS v.24 program was used for data analysis. Chi-square test was used to measure the relationship between participants' participation in sports activities and gender, age, status and selected branch variables. Similarly, t-test and ANOVA tests were performed to measure the differences between participants' time management skills and their participation levels. According to the test results, a significant relationship between demographic characteristics of participants and their participation level was found. As a result of tests conducted between regular and irregular participation levels and time management subscales (planning, attitude, wasters), a significant difference was found only in time attitude skills. Ninety percent of the respondents were women. According to the ANOVA analyzes, a significant difference was found between the participants who were younger and those who were older, in all subscales. There was no difference between the participants according to the selected branches.