Spor müsabakalarında yaralanan üniversite öğrencilerinin gelecek kaygısı üzerinde bir araştırma
A research on the future anxiety of university students in sports competitions
- Tez No: 613274
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN KURU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sporcu, Yaralanma, Kaygı, Athlete, Injury, Anxiety
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Yapılan çalışmanın esas amacı spor yaparken yaralanan ve sağlıklı üniversiteli öğrencilerin gelecek kaygısı ve umutsuzluk düzeylerini bazı sosyodemografik değişkenlere göre incelemektir. Bu çalişmada özellikle spor yaparken yaralanan üniversite öğrencilerinin gelecek ile ilgili kaygıları ortaya koyulmuştur. Araştırmanın evreni 2019 yılında Gazi, Ankara ve Hacettepe üniversitelerinde beden eğitimi ve spor yüksekokulunda öğrenim gören öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklem grubu ise 150 öğrenci ile sınırlı tutulmuştur ve gönüllülük esasına göre random yöntemi ile anketimiz doldurulmuştur. Çalışmaya yaşları 18 ile 26 arasında değişen 72 Kadın ve 78 erkek katılmıştır. Araştırma yapılırken Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğrencileri ile iletişim kurulmuş ve ölçeklere verdikleri cevaplar neticesinde belli sonuçlara ulaşılmıştır. Araştırmada araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”ve Beck ve arkadaşları tarafından geliştirilen“Beck Umutsuzluk Ölçeği”kullanılmış olup ve Kullanılan ölçeğin güvenilirlik seviyesi Cronbach's alpha katsayısı ile ölçülmüştür. Bu ölçeğin geçerlilik ve güvenirlik çalışmaları 1974 yılında Beck ve diğerleri tarafından ve Türkiyede ilk olarak 1993 yılında Seber ve diğerlerinin tarafından depresif hastalar üzerinde yapılmıştır. Analizler IBM SPSS 25 ve Excel 2010 versiyonu kullanılarak hazırlanmıştır. Sonuç olarak endişe hali, hem spor yaparken yaralanan sporcu öğrencilerin hem de sağlıklı sporcu öğrencilerin umutsuzluk, geleceğe ait duygu, motivasyon kaybı ve gelecekle ilgili beklenti ve değerlendirme düzeylerini etkilemektedir. Spor yaparken yaralanan sporcu öğrencilerin umutsuzluk düzeylerinin sağlıklı sporcu öğrencilerin umutsuzluk düzeylerinden fazla olduğu saptanmıştır. Çalışmanın literatür kısmında ise kaygı, yaralanma, stres ve motivasyona değinilmiştir ve bunların yol açtığı psikolojik ve fizyolojik hasarlar tanımlanmıştır. Konu Türkiye de ve uluslararası alanlarda yapılan araştırmalar ile detaylandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the future anxiety and hopelessness levels of healthy and injured university students according to some sociodemographic variables. In this study, the concerns of the university students who were injured especially while doing sports were revealed. The population of the study consisted of students studying at the schools of physical education and sports at Gazi, Ankara and Hacettepe universities in 2019. The sample group of the study was limited to 150 students and our questionnaire was completed on a voluntary basis. 72 women and 78 men aged between 18 and 26 participated in the study. During the research, communication was established with the students of the School of Physical Education and Sports and certain results were reached as a result of their answers to the scales. The“Personal Information Form”prepared by the researcher and the“Beck Hopelessness Scale”developed by Beck and others. The reliability level of the scale was measured by Cronbach's alpha coefficient. The validity and reliability of this scale done by Beck and others in 1974 and in Turkey for the first time the validity and reliability of this scale done by Seber and others in 1993 which was conducted by on depressed patients. The analyses were prepared using IBM SPSS 25 and Excel 2010 version. As a result, the state of anxiety affects both of the injured athletes and healthy athletes while doing sports; the hopelessness, the loss of motivation and expectations about the future and evaluation of the future anxiety levels of the injured athletes are higher than the hopelessness levels of the healthy athletes. In the literature part of the study, anxiety, injury, stress and motivation are mentioned and psychological and physiological damages caused by them are defined. The subject also have been elaborated with conducted researches both in Turkey and in the international areas.