İnek sütü alerjisi olan hastalarda spesifik IgE ve epidermal prick testlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of epidermal prick test and specific IgE test in patients with cow's milk allergy
- Tez No: 613294
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN BİNGÖL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Besin alerjisi, inek sütü, SpIgE, EPT, Food allergy, cow's milk, SpIgE, EPT
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
İnek sütü alerjisi olan hastalarda epidermal prick test ve spesifik IgE testlerinin değerlendirilmesi Besin alerjisi yaşamın ilk yıllarında daha sıktır, üç yaşından sonra sıklığı giderek azalır. Dünyada çocukların %4-6 kadarında besin alerjisi olduğu bilinmektedir. Çocukluk çağında sık olarak alerjiye neden olan besinler (inek sütü, yumurta, buğday gibi) çocuğun beslenmesinde oldukça önemli besinlerdir. Bebeklik döneminde besin alerjisine en sık neden olan besinler içinde ilk sırayı inek sütü ve yumurta almaktadır. İnek sütü alerjisi bir ya da daha fazla inek sütü proteinine karşı oluşan immün reaksiyon olarak tanımlanır. Alerjik hastalıkların tanısı iyi bir anamnez, fizik muayene ve klinisyen deneyimi ile doğrudan ilişkili olup tanısal destek olarak bazı testler kullanılmaktadır. Bunlar invivo ve invitro testler olarak iki gruba ayrılabilir. İnvitro testler, serum total IgE, spesifik IgE (SpIgE), eosinofil sayımları ve bazofil mediyatör salgılama testi gibi hücresel testler iken, invivo testler, deri testleri ve provokasyon testleri olarak sınıflandırılabilir. Çift kör plasebo kontrollü besin yükleme testi (ÇKPKBYT) yapılan tüm testler içerisinde altın standart olarak belirtilmektedir. Son zamanlardaki kanıtlar, SpIgE ölçümlerinin, ÇKPKBYT sonucunu önceden bildirebileceğini düşündürmektedir. SpIgE ölçümü ile birleştirilerek kapsamlı bir öykü alındığında, daha az hastada provokasyona gerek duyulabilir. Bu çalışmada, 01.04.2017 ile 01.04.2019 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Çocuk Alerji ve İmmunoloji polikliniğine başvurmuş inek sütü alerjisi tanısı almış 0-18 yaş aralığındaki hastalarda tanısal amaçlı yapılan besin EPT (Epidermal Prick Test) ve SpIgE ilişkisine bakmayı amaçladık. 01.04.17 ve 01.04.19 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji-İmmünoloji polikliniğine başvuran inek sütü alerjisi tanısı alan hastaların dosyaları hastane veri sistemi üzerinden retrospektif olarak incelenmiştir. Araştırmaya dahil edilen hastaların demografik verileri ile SpIgE ve besin EPT değerlendirmesi sonuçlarının karşılaştırılmasına ait analiz sonuçları değerlendirilmiştir. Çalışmaya 146 hasta alınmıştır. Hastaların 61'i kız (%41,8) 85'i (%58,2) ise erkektir. . Hastaların şu anki medyan yaşı 36 ay (12-22 ay) iken test medyan yaşı 12 ay (1-196 ay) olarak bulunmuştur. SpIgE veya besin EPT pozitifliğine göre 133 hastada (%91,1) inek sütü, 112 hastada (%76,7) yumurta akı, 73 hastada (%50) yumurta sarısı, 41 hastada (%28,1) buğday, 19 hastada (%13) balık, 2 hastada (%1,4) deniz ürünleri, 20 hastada (%13,7) balık ve deniz ürünleri, 68 hastada (%46,6) kuru yemiş ve 69 hastada (%47,3) diğer besinler sorumlu alerjen olarak belirlenmiştir. Hastaların %6,2'sinde tekli, %93,8'inde çoklu besin alerjisi bulunmaktadır. Anaflaksi görülen 5 hastanın tümünde (%100) cilt bulgusu, 2'sinde (%40) GİS bulgusu ve 4'ünde (%80) solunum sistemi bulgusu olduğu görülmüştür. Anjioödem olan hastalarda anaflaksi görülme riskinin olmayan hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu belirlenmiştir (OR: 109,714; %95 CI: 4,455-2701,853; p=0,004). Çalışmaya alınan hastalarda anaflaksi görülmesini bağımsız olarak etkileyen risk faktörleri çok değişkenli lojistik regresyon analizi ile incelenmiş. Annesi hamilelikte stres yaşayan hastalarda anaflaksi görülme riskinin stres yaşamayanlara göre istatistiksel olarak çok anlamlı derecede yüksek olduğu görülmüştür (OR: 22,897; %95 CI: 1,258-416,83; p=0,034). Besin alerjisi tanısında altın standart ÇKPKBYT'dir. Ancak pratik değildir. Bu nedenle biz klinik tanı koyduk. Bu konuda daha ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Food allergy is more common in the first years of life with its frequency gradually decreasing after the age of three. Four to six percent of children in the world have been known to have food allergies. Foods that frequently cause allergies in childhood (such as cow's milk, eggs, wheat) are crucial nutrients in the child's diet. Cow milk and eggs take the first place among foods that cause food allergy in infancy. Cow's milk allergy is defined as an immune reaction to one or more cow's milk proteins. The diagnosis of allergic diseases is directly related to good medical history, physical examination and clinician experience, and some tests are used as diagnostic support. These tests can be divided into two groups as in vivo and in vitro tests. Whereas in vitro tests are cellular tests such as serum total IgE, specific IgE (SpIgE), eosinophil counts, and basophil mediator secretion test, in vivo tests can be classified as skin tests and provocation tests. The double-blind placebo-controlled food challenge (DBPCFC) is specified as the gold standard among all tests. Recent evidence suggests that SpIgE measurements can predict the result of the DBPCFC. When a comprehensive medical history is combined with the SpIgE measurement, fewer patients may require a provocation test. In the present study, we aimed to investigate the relationship between EPT (Epidermal Prick Test) and SpIgE, performed for diagnostic purposes in patients between 0-18 years of age who applied to Akdeniz University Pediatric Allergy and Immunology outpatient clinic between 01.04.2017 – 01.04.2019, and diagnosed with cow's milk allergy. The records of patients diagnosed with cow's milk allergy who had applied to Akdeniz University Faculty of Medicine Pediatric Allergy-Immunology clinic between 01.04.17 and 01.04.19 were analyzed retrospectively via hospital registry. The analysis results of the comparison of the demographic data of the patients included in the study and the results of SpIgE and nutritional EPT were evaluated. In total, 146 patients were included in the study and, 61 of the patients were female (41.8%) while 85 (58.2%) were male. The median age of the patients was 36 months (12-22 months) and the median age at test time was 12 months (1-196 months). According to SpIgE or food EPT positivity, cow milk was identified as a responsible allergen in 133 patients (91.1%), egg white in 112 patients (76.7%), egg yolk in 73 patients (50%), wheat in 41 patients (28.1%), 19 patients ( 13%) fish, seafood in 2 patients (1.4%), fish and seafood in 20 patients (13.7%), nuts in 68 patients (46.6%) and other foods in 69 patients (47.3%). Whereas 6.2% of patients had a single allergy, 93.8% had multiple food allergies. Among 5 patients (100%) with anaphylaxis, all had skin findings, 2 (40%) had GIS findings and 4 (80%) had respiratory system findings. The risk of anaphylaxis was found to be significantly higher in patients with angioedema than ones without angioedema (OR: 109,714; 95% CI: 4,455-2701,853; p = 0.004). Risk factors that independently affect the occurrence of anaphylaxis in patients included in the study were analyzed with multivariate logistic regression analysis. The risk of anaphylaxis was found to be significantly higher in patients whose mother had experienced stress during pregnancy than those who had not (OR: 22,897; 95% CI: 1,258-416,83; p = 0.034). Although the gold standard in the diagnosis of food allergy is DBPCFC, it is not practical. Thus we made a clinical diagnosis. Further studies are needed on that issue.