Çocukluk çağında inek sütü ve/ veya yumurta alerjisi olan hastaların retrospektif araştırılması ve hastaların immünolojik açıdan değerlendirilmesi
  1. Tez No: 694283
  2. Yazar: GİZEM KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİŞAN YILDIRAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
  6. Anahtar Kelimeler: İnek sütü alerjisi, yumurta alerjisi, tolerans, bağışıklık, immün disregülasyon, Cow's milk allergy, egg allergy, tolerance, immunity, immune dysregulation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Besin alerjisi tüm dünyada artmakta olan bir sağlık problemidir. Çocukluk çağında en çok inek sütü ve yumurta alerjisi görülmektedir. Bu çalışmamızdaki amacımız, inek sütü ve/ veya yumurta alerjisi tanısı konulan hastaların demografik özellikleri, klinik izlemleri, bağışıklık durumları, laboratuvar bulgularını, hastalığın prognozunu ve tedaviye cevaplarını değerlendirmektir. Hastalar ve Yöntem: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Polikliniğimizde Ocak 2016 - Aralık 2020 tarihleri arasında inek sütü ve/ veya yumurta alerjisi tanısı konulduğu belirlenen 119 hasta çalışmaya alındı. Hastaların demografik özellikleri, klinik izlemleri, bağışıklık durumları, laboratuvar bulguları, hastalığın prognozu ve tedaviye cevaplarına ait veriler kaydedildi. Bulgular: 119 hastanın %40'ı kız, %60'ı erkekti. Çalışmamızda yumurta alerjisi olan 88, inek sütü alerjisi olan 79, inek sütü ve yumurta alerjisi olan 48 hasta vardı. Semptomların başlangıç ortanca yaşı kızlarda 5,5 (1- 15) ay, erkeklerde 3 (0,5- 24) ay olarak saptandı. Tanı yaşı ortanca değeri 6 (1- 25) aydı. En sık görülen ek alerjen besin fındıktı (%14,28). En sık görülen başvuru şikâyeti cilt döküntüsü idi. Anafilaksi öyküsü olan 7 (%5,3) hasta vardı. Bu hastaların 6'sında serum IgG, IgA veya IgM yaşa göre düşük bulunmuştur. Serum IgG seviyesi 39 (%40,2), IgA 35 (%35), IgM 38 (%40,86) hastada yaşına göre düşük bulundu. Çalışmamızda 30 hastanın lenfosit alt grupları incelenmiştir. Bu hastaların switched memory B hücre sayısı %46,7'sinde azalmış, %3,3'ünde artmıştı. Naive memory B hücreler %26,7'sinde azalmış, %3,3'ünde artmıştı. Aktive CD T8 hücreler hastaların %52,6'sında artmıştı. Ağır atopik dermatit ile başvuran hastalarımızın birinde MALT 1 eksikliği, birinde CARD 11 defekti, birinde LRBA, UNC13D ve TNFRS6FB heterozigotluğu, bir hastada ise IL7 ve CD19 heterozigotluğu saptandı. 36 ayın üstünde inek sütü alerjisi devam eden hastaların süt spesifik IgE değerleri tolerans geliştirenlere göre daha yüksek bulundu. Yumurta alerjisi 36 aydan sonra devam eden hastalarda da yumurta spesifik IgE'nin tolerans geliştiren hastalara göre daha yüksek olduğu görüldü. Tartışma ve Sonuç: Besin alerjisi olan ağır atopik dermatit ile başvuran hastalar immün yetmezlik açısından değerlendirilmelidir. Anafilaksi öyküsü olan hastalar immünolojik açıdan incelenmelidir. İnek sütü ve yumurta alerjisi olan hastalarda süt ve yumurta spesifik IgE yüksekliği tolerans gelişiminde olumsuz prognoz olarak değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Objective: Food allergy is an increasing health problem all around the world. Cow's milk and egg allergy are the most common food allergy types in childhood. Our objective in this study is to assess the demographic characteristics, clinical follow-up, immune status, laboratory findings, prognosis of the disease and response to treatment of patients diagnosed with cow's milk and/or egg allergy. Materials and Methods: 119 patients diagnosed with cow's milk and/or egg allergy between January 2016 and December 2020 in Pediatric Allergy and Immunology Polyclinic at Ondokuz Mayıs University were included in the study. Demographic characteristics, clinical follow-up, immune status, laboratory findings, prognosis of the disease and response to treatment were recorded. Results: Of the 119 patients, 40% were females and 60% were males. There were 88 patients with egg allergy, 79 patients with cow's milk allergy, and 48 patients with cow's milk and egg allergy in the study. The median age of onset of symptoms was 5,5 (1-15) months in females and 3 (0,5-24) months in males. The median age at diagnosis was 6 (1-25) months. The most common additional allergen food was hazelnut (14,28%). The most common complaint was skin rash. There were 7 (5,3%) patients with a history of anaphylaxis. In 6 of these patients, serum IgG, IgA or IgM were found to be low for age. Serum IgG levels were lower in 39 (40,2%), IgA 35 (35%), and IgM 38 (40,86%) patients for age. In our study, lymphocyte subgroups of 30 patients were examined. The number of switched memory B cells was decrased in 46,7% of these patients and increased in 3,3%. Naive memory B cells were decreased in 26,7% and increased in 3,3%. Activated CD T8 cells were increased in 52,6% of the patients. One of our patients who presented with severe atopic dermatitis had MALT 1 deficiency, one had CARD 11 deficiency, one had LRBA, UNC13D and TNFRS6FB heterozygosity, and one patient had IL7 and CD19 heterozygosity. The milk-specific IgE values of patients with persistent cow's milk allergy over 36 months were found to be higher than those who developed tolerance. Egg-specific IgE was also found to be higher in patients with persistent egg allergy following 36 months compared to patients who developed tolerance. Discussion and Conclusion: Patients presenting with severe atopic dermatitis with food allergy should be assessed in terms of immunodeficiency. Patients with a history of anaphylaxis should be examined immunologically. In patients with cow's milk and egg allergy, high milk and egg specific IgE was evaluated as an negative prognosis in the development of tolerance.