İstanbul Kılıç Ali Paşa Camii kalemişi programı
İstanbul Kılıç Ali Pasha Mosque decoration program
  1. Tez No: 613376
  2. Yazar: TUBA GÜNEY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN ERKAN KAFKAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Sanat Tarihi, Crafts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kılıç Ali Paşa Camii, Kalemişi, Restorasyon, 16.yy Klasik Osmanlı Sanatı, Mimar Sinan, İslam Sanatı, Kılıç Ali Paşa Mosque, Ottoman Ornament Arts, Restoration, 16.Century Ottoman Arts, Mimar Sinan, İslamic Arts
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Dini yapıların farklı kültürlerde, farklı iklim ve coğrafyalarda nasıl şekillendiğini, Dinin içeriğinin mimariye olan etkilerini görmekteyiz. İslamın ilk zamanlarında, şuan İslamın sembollerinden biri olan cami kavramı yoktu. Mescid denilen yerlerde toplanılır genellikle cuma namazları icra edilirdi. Zamanla bu mekanlar , heybetli birer mimari yapılara dönüşmüştür. Osmanlı Devleti'nde güç ve iktidar kavramlarının merkezine oturtularak, dini mimariye olan etkilerini görmekteyiz. Fetihlerle beraber kültürlerin birbirlerinden etkileşimleri mimarinin hızla gelişmesine sebebiyet vermiştir. XVI. yüzyıl Osmanlı Devleti'nin en parlak dönemi olarak kabul edilir. Siyasi ve sosyal alanlardaki getirileri açısından bu yargının doğru olup olmadığı tartışılabilir; özgün Osmanlı mimarisinin sanatsal olarak en olgun dönemi XVI. yüzyıl olduğu tartışılmazdır. Bu gerçeğin tartışmasız en önemli kahramanlarından biri olan Mimar Sinan, bu asıra eserleriyle damgasını vurmuştur. XVI. yüzyıl mimarisini Mimar Sinan'dan ayıramayız. Asker olan Sinan'ın dehası , saray tarafından da farkedilmiş ve döneminin“Hassa Ocağı”nın başına getirilmiştir. Sinan, yaşamı boyunca eserlerinde farklı arayışlar içinde olmuştur. Bu arayışlarla, çıraklık eserim dediği, Şehzade camii'ni , kalfalık eserim dediği, Süleymaniye camii'ni, ustalık eserim dediği Selimiye camii'ni inşa etmiştir. Sinan'ın kendi hayal gücünün tamamını kullanmadığı, eserlerinin oluşmasında sipariş veren kişilerin isteklerinin gözardı edilmediği görülmektedir. Selâtin camilerinde, geleneksel yapıdan çıkmadan yenilikler yapmaya devam etmiştir. Kılıç Ali Paşa camii'nde özellikle böyle bir camii olduğu anlaşılıyor. Mimarisi kilise mimarisiyle benzeşir. Tezyinatları bakımından da Sinan'ın diğer camilerine göre daha süslenmiş bir yapıdır. Çini hat yazıları döneminin önemli hattatları tarafından yazılmıştır. Çini desenleri de yine devrinin klasik örneklerindendir. Camii zaman içerisinde onarım görmüş fakat çok büyük değişikliklere uğramamıştır. Konumuz olan kalemişleri ise orjinal dönemden günümüze ulaşmamıştır. Fakat her dönem farklı tezyinatlar yapıldığını son iki dönemden ve eski gravür resimlerinden anlıyoruz. 2010-11 yıllarındaki restorasyon çalışmaları, şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı çalışmalardır. Bu çalışmalarda raspa yapılmış, alttan çıkan dönem kalemişleri nitelikli ve özgün dönem olarak kabul edilmiştir. Mevcut bulunan kalemişi desenleri, hünkar mahfili dışında tamamen kazınıp alt dönem kalemişi desenlerinin canlandırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
We see how religious structures are shaped in different cultures, different climates and geographies, and the effects of religious content on architecture. In the early days of Islam, the Mosque which is one of the current symbols of Islam didn't exist as a concept. Prayers, usually on Fridays, were performed by gathering in places called Masjid. In time these places were transformed into majestic architectural structures. In the Ottoman Empire, we see the effects of religion, which was central to the concept of state power, on architecture. Following the Ottoman conquests the interactions between cultures led to the rapid development of architecture. The 16th century is considered the pinnacle of the Ottoman Empire. It can be argued whether this judgment is correct in terms of its political and social effects; but it stands undisputed that the most artistically mature period of Ottoman architecture was the 16th century. Mimar Sinan, one of the undisputedly most important architects of this period, has left his mark on this century. We can't talk about 16th century architecture without mentioning Mimar Sinan. Sinan, who was a soldier, got noticed for his architectural genius and was appointed as the head of“Hassa Ocağı”of his era. Throughout his life, Sinan was in different pusuits in his works. With these pursuits, he built the Şehzade mosque which he called my apprenticeship, the mosque of Süleymaniye which he called my journeyman's work, and the Selimiye mosque which he called my mastership work. It can be seen that Sinan didn't just use his own imagination in the creation of his works but also incorporated the wishes of his customers. In Selâtin mosques, he continued to make innovations without abandoning the traditional style. Kılıç Ali Paşa Mosque is clearly one such mosque. Its architecture resembles to a churches architecture. It is a building that is more decorated compared to other mosques of Sinan. Tile calligraphy was done by important calligraphers of the period. Tile patterns are also a classic example of the era. The mosque was repaired over the years but did not undergo any major change. None of the calligraphy works of the original period, which is our main topic, reached to our time. However, we determine from the last two periods and old engraving paintings that different decorations were made in each period. The restoration works in 2010-11 are the most comprehensive studies ever performed. In these studies, blasting was performed and the uncovered period calligraphy works were considered as qualified and authentic periods. The existing calligraphy patterns were completely scraped off outside the hünkar mahfili area and the lower period calligraphy was resurfaced.